Remontti lisää riskejä asuntomurtoihin

Muista lukita ovet, säilytä avaimia huolellisesti ja mieti, kenelle lainaat avaimia.

Muista lukita ovet, säilytä avaimia huolellisesti ja mieti, kenelle lainaat avaimia. (Kuva Fotolia)

Jopa 70 prosentissa suomalaisista kotitalouksista on vapaasti kopioitavissa oleva avainjärjestelmä.

KOTI Taloyhtiön vastuulla on huolehtia kiinteistön lukitusjärjestelmästä, ja tarvittaessa uusia lukitusjärjestelmä vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

Taloyhtiön roolina on huolehtia, että avainturvallisuudella ehkäistään esimerkiksi asuntomurtoja. Avaimet ja lukot muodostavat lukitusjärjestelmän, joka on taloyhtiön vastuulla.

Abloyn tilastojen mukaan jopa 70 prosentissa suomalaisista kotitalouksista on vapaasti kopioitavissa oleva avainjärjestelmä.

– Yhtiön tulee huoltaa lukitusjärjestelmää säännöllisesti, Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki muistuttaa.

Terkki on huolissaan Abloyn tilastotiedoista

– Taloyhtiön tulisi pitää huolta, että sen lukitusjärjestelmä on riittävän moderni ja mahdollisimman turvallinen, Terkki huomauttaa.

Remonttien aikana lukitusturvallisuuteen täytyy kiinnittää erityistä huomiota.

– Urakan ajaksi pitää määritellä lukituksesta vastaava henkilö. Hän pitää kirjaa siitä, mitä avaimia on luovutettu millekin toimijalle, ja huolehtii avainten palauttamisesta urakan päättyessä, Kaisu Terkki muistuttaa.

Toimivalla lukituksella taloyhtiö vähentää murtojen riskiä, mutta turvaa myös huoltoyhtiön ja pelastusviranomaisten pääsyn taloon tarvittaessa. Kun esimerkiksi nettiyhteys katkeaa, olisi taloyhtiön avainten syytä olla helposti saatavilla teleoperaattoria varten. Tätä varten luotu standardeja avainten säilyttämiseen, kuten KTL1-lukitusjärjestelmä eli Kiinteistön teletilojen lukitus.

Kun lukitusjärjestelmä on kunnossa, vastuu siirtyy asukkaalle. Asukas on todellisessa avainroolissa.

– Muista lukita ovet, säilytä avaimia huolellisesti ja mieti, kenelle lainaat avaimia, Terkki listaa kolme tärkeää kohtaa.

Kommentoi Facebookissa