Poliisiylijohtajan neuvo väkivaltaisessa tilanteessa – ”Pakene, piiloudu, hälytä”

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisin näkökulmasta tulevaisuus on kuitenkin kaksijakoinen. (Kuva Poliisi)

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan Suomi on edelleen maailman turvallisimpia maita.

TURVALLISUUS Vakavan väkivallan uhka ei ole Suomessa uusi ilmiö, eivätkä viime viikon perjantain tapahtumat tulleet poliisille yllätyksenä.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme panostaneet paljon siihen, että ensimmäisenä paikalle tulevalla poliisipartiolla on riittävät edellytykset vastata välittömästi uhkaan. Poliisin on kyettävä turvaamaan ensivasteena kaikkia ja kaikkina aikoina, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

Näin poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen viittasi Turun tapahtumiin puhuessaan tänään Poliisin päivän tapahtumassa Oulun torilla.

– Jokainen teistä miettii varmasti osaltaan, mitä tekisi itse, jos joutuisi äkilliseen vaaratilanteeseen, jossa on vakavan väkivallan uhka. Poliisin neuvo on: pakene, piiloudu, hälytä, hän muistutti.

Kolehmaisen mukaan sata vuotta täyttävä Suomi on edelleenkin maailman turvallisimpia maita. Poliisin näkökulmasta tulevaisuus on kuitenkin kaksijakoinen.

– Rikosten määrä on ollut pitkään laskussa, ja todennäköisyys joutua niiden uhriksi on vähentynyt. Tilastojen näkökulmasta suurimmat vaaranpaikat ovat olleet tapaturmissa ja liikenteessä. Perinteisten tehtävien rinnalle on noussut täysin uusia ilmiöitä, jotka haastavat oman osaamisemme ja ymmärryksemme. Niitä ovat muun muassa maahanmuutto, kyberturvallisuus sekä terrorismi.

Tämän vuoden yhdeksi Poliisin päivän erityisteemaksi on valittu kyberturvallisuuteen liittyvä rikosilmiö, nettipetokset. Noin 60 prosenttia petoksista liittyy jollain tavalla tietoverkkoihin.

– Tyypillistä verkossa tapahtuvaa petosrikollisuutta on esimerkiksi se, että tarjotaan myytäväksi omaisuutta, jota myyjällä ei ole oikeasti hallussaan tai tarkoitus myydä. Nettipetokset rikoksina yleensä selviävät, mutta rahoja saa harvoin takaisin.

Kolehmainen myös varoitti valepoliiseista.

– Oikea poliisi ei koskaan kysy verkossa tai puhelimessa sinun käyttäjätunnuksiasi ja salasanoja, hän muistutti puheessaan.

Poliisin päivän tapahtumia järjestettiin lauantaina kaikkien poliisilaitosten alueella. Tapahtumia oli yhteensä 20. Poliisin päivän tavoitteena on edistää poliisin paikallista, kasvollista näkymistä ja vuorovaikutusta kansalaisten kanssa. Tapahtumissa on hyvä tilaisuus kysyä suoraan poliisilta.

Kommentoi Facebookissa