Polttoaineet kelpaavat hyvin varkaille – korkealle kohonneet hinnat lisäävät anastuksia

Huoltoasemilla ongelmana ovat autoilijat, joille polttoaine kyllä kelpaa, mutta maksu siitä jää suorittamatta. (Kuvituskuva Neste)

Polttoainevarkaat ovat olleet etenkin huoltoasemien sekä yrittäjien kiusana.

POLTTOAINEVARKAUDET Itä-Suomen poliisilaitoksen alueelta on viime viikkojen aikana anastettu useita tuhansia litroja polttoaineita erityisesti kuorma-autoista sekä erilaisista työkoneista. Varkauksia tulee ilmi useita joka viikko koko maakunnan alueella. Huoltoasemilla ongelmana ovat autoilijat, joille polttoaine kyllä kelpaa, mutta maksu siitä jää suorittamatta.

Poliisi kertoi aiemmin keväällä, että korkealle kohonneet bensiini- ja dieselpolttoaineiden hinnat ovat lisänneet polttoaineisiin kohdistuvia varkauksia koko maassa. Sama meno jatkuu ja uusi anastusaalto on paraikaa Itä-Suomessa käynnissä, jonka vuoksi poliisi kehottaa kansalaisia tarkistamaan polttoaineomaisuutensa suojaukset kuten lukot ja eri säilytystavat. Poliisi epäilee, että suuri osa anastetusta polttoaineesta päätyy pääsääntöisesti jälleen myyntiin.

Tyyppitapauksessa rikollinen teko kohdistuu syrjäisillä rakennustyömailla tai maa- ja metsätalouskäytössä oleviin isoihin työkoneisiin ja polttoainesäiliöihin. Varastetut litramäärät vaihtelevat useista sadoista litroista aina useisiin tuhansiin litroihin. Rikollinen toimija rikkoo polttoainesäiliöiden lukot tai poraavat säiliöihin reikiä, minkä jälkeen polttoaineet on imetty tai valutettu varkaiden omiin säilöihin.

Suurempien määrien kuljettamiseen käytetään kuorma- tai pakettiautoja ja perävaunuja. Rikokset tapahtuvat tasaisesti viikon eri päivinä, mutta rikollinen toimija käyttää hyväkseen pimeää ajankohtaa ja teot yleensä tapahtuvat öiseen aikaan.

Samoin kuorma-autoihin kohdistuneet polttoainevarkaudet tapahtuvat öiseen aikaan ja usein hiljaisissa paikoissa esimerkiksi teollisuusalueilla tai parkkipaikoilla. Rosvot ovat jopa leikanneet reikiä verkkoaitoihin päästäkseen aitauksen sisällä olleiden kuorma-autojen tankeille.

Polttoainenäpistyksiä Itä-Suomessa tulee poliisin tietoon lähes päivittäin ja vuositasolla niistä on kirjattu rikosilmoituksia 500 kappaleen luokkaa. Näpistystapaukset ovat pääsääntöisesti huoltoasemilla tapahtuneita tankkauksia, jotka on jätetty maksamatta.

Varkausrikoksina kirjattuja polttoaineanastuksia on poliisin tietoon tänä vuonna tullut kymmeniä. Näiden rikosten kohteena ovat olleet pääsääntöisesti kuorma-autot sekä erilaiset työkoneet ja työmailla olevat polttoainesäiliöt. Yksittäisissä tapauksissa anastetun polttoaineen määrät vaihtelevat muutamasta kymmenestä litrasta satoihin litroihin. Esimerkkinä mainittakoon tältä syksyltä tapaus Mikkelistä, jossa tilatankista anastettiin 1 800 litraa polttoöljyä.

Poliisi kertoo, että voit välttyä polttoainevarkaudelta tai ainakin vaikeuttaa voron puuhia, kun säilytät jos mahdollista ajoneuvoja ja polttoainesäiliöitä lukittujen porttien ja puomien takana. Huolehdi, että ajoneuvoissa ja säiliöissä on kunnolliset lukitukset ja järjestä kameravalvonta myös väliaikaisiin pysäköinteihin.

Jos havaitset epäilyttävää toimintaa ajoneuvojen ympärillä, soita välittömästi yleiseen hätänumeroon 112. Ja jos pystyt ottamaan videokuvaa tai valokuvia rikollisesta toiminnasta – tekijästä ja hänen käyttämästään ajoneuvosta – tai tekemään havaintoja tekijän poistumissuunnasta, ne monesti helpottavat merkittävästi tekijän kiinnisaantia ja siten rikosvastuun kohdentumista.

Myös mahdolliset epäillyt varastetun polttoaineen myynnistä ja myyntiyrityksistä pyydetään ilmoittamaan poliisille.

Lue myös: Polttoainevaras pakeni poliisia hurjaa nopeutta – ajoi poliisin tutkaan 193 km/h

Kommentoi Facebookissa