Polttoaineverojen korotukset jäädytettiin – mielenosoituksia yritetään rauhoittaa Ranskassa

Mielenosoitukset yltyivät viikonvaihteessa väkivaltaiseksi mellakoinniksi Pariisin Riemukaarella.

Mielenosoitukset yltyivät viikonvaihteessa väkivaltaiseksi mellakoinniksi Pariisin Riemukaarella. (Kuva AOP)

Ranskan hallitus on luvannut pysäyttää aiotut polttoaineiden veronkorotukset puoleksi vuodeksi.

MIELENOSOITUKSET Ranskassa on viime päivinä nähty poikkeuksellisen voimakkaita mielenosoituksia, jotka ovat yltyneet paikoin mellakoiksi. Protestoinnin yhteydessä jopa Pariisin maamerkki Riemukaari tuhrittiin spraymaaleilla tehdyillä iskulauseilla.

Protestit alkoivat vastalauseena polttoaineverojen korotuksille, joiden oli määrä astua voimaan tammikuussa. Mielenosoittajien tunnushahmoiksi ovat nousseet niin sanotut Keltaliivit, mutta mukana protestoinnissa on aivan tavallisia huonosti toimeentulevia kansalaisia – kuin myös sekä äärivasemmiston että äärioikeiston agitaattoreita.

Viikonloppuna mielenosoitukset yltyivätkin väkivaltaisiksi mellakoiksi, kahden viikon aikana neljä ihmistä on kuollut. Viikonloppuna loukkaantuneita oli yli sata ja pidätyksiä tehtiin yli 400.

Ranskan hallitus yrittää nyt hillitä mielenosoituksia. Maan pääministeri Edouard Philippe ilmoitti tänään, että polttoaineverojen korotukset sekä sähkön ja kaasun hinnat jäädytetään puoleksi vuodeksi. Hajanaisesti järjestäytyneiden mielenosoitusryhmien johtomiehet kuitenkin kommentoivat, että he vaativat myös tuloveroasteen laskemista, jotta ihmisille jäisi riittävästi rahaa elämiseen.

Protestit ovatkin muuttuneet polttoaineverokapinasta kohdistumaan koko Macronin hallintoa vastaan. Presidentti Emmanuel Macron palasi sunnuntaina Argentiinasta G 20-kokouksesta, mutta ei kommentoinut tapahtunutta.

Lue myös: Presidentti Niinistö Pariisin rauhanfoorumissa – ”Muistui varmasti mieleen, mitä ei pidä tapahtua uudelleen”

Kommentoi Facebookissa