YHDYSVALLAT Vain viikko aikaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, ja jo ratkenneeksi luultu peli on uudelleen käynnissä. Sen aloitti liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey, joka tiedotti jo kerran päättyneeksi ilmoitetun sähköpostitutkinnan käynnistämisestä uudelleen.
Kyse on demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin sähköpostiviesteistä, joita hän lähetti ulkoministerinä toimiessaan varomattomasti yksityisestä sähköpostitilistään. Clintonin ei syytetä lähettäneen mitään raskauttavaa, vaan hänen pitkäaikaisen avustajansa entinen mies oli viestitellyt alaikäisen tytön kanssa seksuaalissävytteisesti. Miehen koneella oli myös Clintonin sähköposteja.
Suuri osa amerikkalaisista ei tiedä mistä oikein on kyse, ja Donald Trump ottaa tutkinnasta kaiken irti. Näin lähellä vaaleja voi väittää lähes mitä tahansa, sillä vastapuoli ei välttämättä ehdi todistaa syytöksiä vääräksi. Demokraatit ovat olleetkin asiasta FBI:n johtajan kimpussa.
Mitä sanovat mielipidekyselyt?
Joka tapauksessa kuuden viimeisimmän mielipidekyselyn keskiarvon mukaan Clintonin ja Trumpin ero on enää 2,5 prosenttiyksikköä, Clintonin kannatuksen ollessa 47,5 ja Trumpin 45 prosenttia.
Viimeisimmässä LA Timesin gallupissa Donald Trump johtaa neljällä prosenttiyksiköllä. Kyseisen lehden mielipidekyselyt ovat poikkeuksena muihin gallupeihin suosineet johdonmukaisesti Trumpia, mikä on herättänyt hämmennystä.
Vaikka LA Times tunnettiin aikoinaan republikaanipresidentti Richard Nixonin tukijana, on kymmeniä Pulitzer-palkintoja voittaneen lehden linja viime vuosina ollut UCLA:n professoritasoisen tutkimuksen mukaan liberaali ja jopa vasemmistolainen. Kalifornia on tunnetusti myös demokraattien vahvaa aluetta.

Tilastollisesti luotettavimman NBC Newsin tutkimuksen mukaan Clintonin johto olisi kuudesta kahdeksaan prosenttiyksikköön. Gallupin ongelma on se, että kun muissa kyselyissä otanta on vain joitakin tuhansia vastaajia, NBC kysyy 20–30 tuhannelta, mutta kysely on viimeksi tehty kaksi viikkoa sitten. Se on näissä vaaleissa pitkä aika.
Ennustajaukkoja ja vedonlyöjiä
Vedonlyöntitoimistot ovat myös havainneet kiristyneen kilpailun. Kun vielä viikko sitten Hillary Clintonin voittokertoimella tuskin sai edes voittoa, se oli keskimäärin 1,17 ja Donald Trumpin 5, ovat luvut nyt 1,33 Clintonille ja 3,20 Trumpille. Suurimman eron antaa Betway kertoimien ollessa 1,28 ja 3,50.
Brittiläinen Independent-lehti on nostanut esiin professori Helmut Norpothin, jonka kehittämän mallin mukaan olisi pystytty ennustamaan kaikki Yhdysvaltain presidentit sadan viimeisen vuoden ajalta – paitsi yhden. Tuo yksi oli Al Gore ja tappio vuonna 2000. Malli perustuu esivaalien tuloksiin eikä ota huomioon poliittisen ilmapiirin muutoksia. Professori Norpothin mukaan Donald Trump voittaa 87–99 prosentin todennäköisyydellä..
Suomalaiset tuskin olisivat koskaan valinneet George W. Bushia presidentiksi, eivätkä edes myöhemmin maineenpalautuksen saanutta Ronald Reagania. Se luotettavin kysely löytyykin luonnollisesti Päivän Lehden etusivulta. Hillary Clintonin kannatuslukemat ovat 35, Donald Trumpin 26 prosenttiyksikköä. Vihreiden Jill Stein on saanut 14 prosentin edestä tukea, liberaalien Gary Johnson 10 prosenttia.
Käy antamassa oma äänesi.
- Viimeisimmät USA:n presidentinvaalien galluptulokset löydät täältä:
http://www.realclearpolitics.com/epolls/latest_polls/president/
Kommentoi Facebookissa