Porsche-spesialisti Singerin viimeisin luomus – tarjolla tuhdisti tehoa ja klassista tyyliä

Singer esitteli Porschen viimeisimmän luomuksensa, jossa koko konsepti on viety aivan uudelle tasolle.

Singer esitteli Porschen viimeisimmän luomuksensa, jossa koko konsepti on viety aivan uudelle tasolle. (Kuva singer)

Retrohenkisiin kuoriin on pakattu Williamsin kehittämä 500-hevosvoimainen bokserikone.

AUTOT Kalifornialaislähtöinen Singer Vehicle Design on saavuttanut viime vuosina mainetta ja kunniaa omilla tulkinnoillaan legendaarisesta Porsche 911:stä. Urheiluautolegenda pysyi tuotannossa samalla peruskorilla yli 30 vuoden ajan, mitä Singer on hyödyntänyt ovelasti. Lähtökohdaksi on useimmiten valittu 1980-luvun lopun tai seuraavan vuosikymmenen alun 964-korinen 911, jonka tekniikka on jo varsin modernia. Sitä on paranneltu entisestään, mutta koripellit on samalla vaihdettu 1960- tai 1970-luvun mallisiksi.

Näin entusiastit ovat saaneet klassisen näköisiä Porscheja, joiden ajettavuus ja suorituskyky ovat kuitenkin aivan eri tasoa alkuperäisiin museoautoihin verrattuna. Monet muutkin pajat ovat alkaneet kopioida Singerin menestysreseptiä, mutta kalifornialaisfirma on yrittänyt pysyä alansa ykkösenä tinkimättömän laadun ja uusien innovaatioiden avulla. Singer esitteli nyt viimeisimmän luomuksensa, jossa koko konsepti on viety aivan uudelle tasolle. Tämä Porsche on aloittanut elämänsä tavallisena vuoden 1990 911:nä, joka ei ollut enää tarpeeksi erikoinen auton omistavalle Scott Blattnerille. Niinpä hän vei Porschensa spesialistien käsittelyyn, ja loppu on ainakin Singerin omaa historiaa.

Bokserikuutosesta lähtee 9000 kierrosta ja 500 hevosvoimaa.
Bokserikuutosesta lähtee 9000 kierrosta ja huipputehoa syntyy 500 hevosvoiman verran. (Kuva Singer)

Tämän yksilön kohdalla lähdettiin nimittäin yhteistyöhön F1-legenda Williamsin kanssa. Brittifirman Advanced Engineering -osasto loi autoon nelilitraisen vapaasti hengittävän bokserikuutosen, joka kiekaisee tarvittaessa yli 9 000 kierrosta. Huipputehoa syntyy 500 hevosvoiman verran, joten moottorin arvot ovat ainakin paperilla hyvin samankaltaiset Porschen tehtaan uusimman GT3:n voimanlähteen kanssa. Singerin kone on kuitenkin ilmajäähdytteinen klassiseen tyyliin.

Auton teho-painosuhdekin on hyvällä tolalla, koska Singerin luomus painaa vain 990 kiloa kattavan dieetin ansiosta. Monessa kohdassa on käytetty magnesiumia, titaania sekä hiilikuitua massan pienentämiseksi, ja myös jousitusta on kevennetty. Lisäksi jousitusgeometriaa on kohennettu, ja alustaa pystyy säätämään vakiota enemmän. Singer on turvautunut Williamsin lisäksi muihinkin huipputason alihankkijoihin, joiden lista on komeaa luettavaa.

Klassista Fuchs-tyyliä edustavat magnesiumvanteet ovat 18-tuumaiset, ja ne ovat alan legendana tunnetun BBS:n valmistamat. Vanteiden päälle on kietaistu Michelinin Pilot Sport Cup 2 -renkaat, jotka on luotu räätälintyönä juuri tätä autoa varten. Hiilikuitujarrut ovat puolestaan peräisin Brembolta, ja magnesiumkuorisen kuusipykäläisen manuaalivaihteiston takaa löytyy brittispesialisti Hewland.

Singer on turvautunut auton suunnittelussa huipputason alihankkijoihin, joiden lista on komeaa luettavaa.
Singer on turvautunut auton suunnittelussa huipputason alihankkijoihin, joiden lista on komeaa luettavaa. (Kuva Singer)

Korimuotoiluakin on muutettu aerodynaamisemmaksi, ja esimerkiksi katon takareunaan on luotu eräänlainen ilmanohjauskanava. Lisäksi lokasuojanreunoja koristavat levitykset ja helmoja hiilikuituiset lisäpalat, mutta tyyli on silti taattua klassista Porschea. Vihreä ulkoväri saa kontrastia hieman vaaleammista raidoista ja punaoransseista Porsche-teksteistä. Sisustakin on vuorattu oranssinpunaisella nahalla, mutta liialliseen luksukseen ei ole sorruttu. Näkyvillä on nimittäin myös paljon paljasta peltiä kisatyyliin, ja kuppipenkit sekä turvakaaretkin edustavat samaa linjaa. Luonnollisesti myös takapenkistä on luovuttu.

Ajettavuutta ovat olleet optimoimassa muun muassa kilpa-ajaja Marino Franchitti ja maailman tunnetuimpiin autotoimittajiin kuuluva Chris Harris, joten Singer on luottanut asiantuntijoihin myös tässä suhteessa. Tämä yksilö ei jää ainoaksi lajissaan, vaan luvassa on 75 auton sarja. Ne kaikki rakennetaan Kalifornian sijasta Williamsin kampuksella Ison-Britannian Oxfordshiressa, ja Singer tarjoaa asiakkaille erilaisia versioita luomuksestaan. Porschen saa joko ratakäyttöön optimoituna ja äärimmilleen kevennettynä mallina, pidemmillekin matkoille sopivana GT-autona tai näiden välimaastoon asettuvina versioina.

Kommentoi Facebookissa