Presidentti kirjoittaa musteella, jotta tekstiä ei voi muuttaa jälkeenpäin – ”Puhelu Putinille on nauhalla”

Presidentti Sauli Niinistö on tallentanut omat muistiinpanonsa mustakantisiin vihkoihin.

Presidentti Sauli Niinistö on tallentanut omat muistiinpanonsa mustakantisiin vihkoihin. (Kuva Kari Kallonen)

Presidentti Sauli Niinistö oikoo syksyn presidenttiteosten kirjoittajia virheellisyyksistä.

PRESIDENTTI Jos jonkun mielestä politiikka on yksitoikkoista, hänen olisi kannattanut vierailla Turun kirjamessuilla viikonvaihteessa. Messukeskuksen auditoriossa järjestetty keskustelutilaisuus Puhetta politiikan kirjoista keräsi otsikoita jo etukäteen.

Kyse oli tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä kertovista kolmesta kirjasta. Aamulehden Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen syksyllä julkaistu teos on Mäntyniemen herra (Into), JSN:n entisen puheenjohtajan Risto Uimosen Sauli Niinistö – tasavallan presidentti (WSOY) ja Tuomo Yli-Huttulan Presidentti ja porvarivalta (Otava).

Presidentti osallistui vain viimeksi mainitun tekemiseen. Lauri Nurmi protestoi julkisuudessa äänekkäästi, että häntä ei ollut kutsuttu keskustelutilaisuuteen mukaan. Valitus auttoi ja Nurmi otettiin mukaan lavalle. Keskustelutilaisuuden oli ideoinut Yli-Huttula, joka ehdotti Helsingin kirjamessuja, mutta Niinistö totesi paremman paikan olevan ”oikeat kirjamessut”.

Rouva Jenni Haukio palaa ensi vuoden alusta äitiyslomalta Turun kirjamessujen ohjelmajohtajaksi. Presidentti nähtiin ennen omaa osuuttaan seuraamassa myös puolisonsa aikaisempaa keskustelutilaisuutta portailla istuen, auditorion ollessa täynnä. Vielä täydempi auditorio oli presidenttikeskustelussa, mutta rouva Haukiolle löydettiin kuitenkin istuin.

Presidentti epäili motiiveja

Niinistö myönsi heti aluksi, että hän olisi toivonut saavansa ”hommansa hoidetuksi”, ennen kuin tekemisiä olisi laajemmin arvioitu.

– Joskus olen tuolta Amerikan politiikasta kuullut vähän samassa asemassa olleen henkilön toteavan, että niin on tunne kuin elävältä nyljetty, Niinistö tunnusti.

Keskustelua johtanut Yli-Huttula nosti esiin kirjoissa presidentin mielestä olevat virheellisyydet. Niinistö nauratti yleisöä toteamalla, että aikaa käytettäväksi on vain neljäkymmentä minuuttia. Toimittajataustaiset kirjailijat vastasivat, että jokainen olisi mielellään toki haastatellut Niinistöä, mutta presidentti totesi sen olleen ajankäytöllisesti mahdotonta.

Presidentti kritisoi myös tilannetta, jossa hän joutuu kuulemaan kaupungilla puhuttavan, kuinka ihmisiä pyydetään kertomaan presidentistä mitä tahansa – nimettömänäkin.

– Kyllä se tietenkin vähän sellaisen ikävänkin sävyn jättää, kun ei ole aina ihan varma niistä motiiveista, joilla kirjoja syntyy, Niinistö tuumi.

Nimettömien lähteiden uskottavuudesta presidentti totesi taustalla voivan olla myös politiikassa esiintyvää kateutta ja katkeruutta. Niinistö oli menestynyt vaaleissa äänikuninkaana.

– Kun nyt presidentinvaalit menivät noin kun menivät, niin älkää ollenkaan luulko, ettenkö heti ensimmäisenä huolestunut siitä, että tästä ei hyvä tule.

Kanootilla karkumatkalle

Presidentti Niinistö myös poltti yhden nimettömän lähteen. Nurmen kirjassa kerrotaan, kuinka merivartiosto olisi pysäyttänyt yksin merelle yöllä melomalla karanneen presidentin. Niinistö tylytti, että tarina ei pidä paikkaansa.

Presidentti kertoi kanoottimatkastaan ja sanoi soittaneensa turvallisuusosastolleen ollessaan lähdössä Kultarannasta ja tietäessään, että turvamiehet eivät ehtisi heti paikalle. Niinistön ”karkumatka” kesti pari tuntia. Niinistö sattui olemaan tuolloin yhteydessä EK:n toimitusjohtajaan, entiseen kokoomuspoliitikko Jyri Häkämieheen.

– Hän ei ole sitten kaikkein vaiteliaimpia ihmisiä, kun tällaisia juttuja eteenpäin kerrotaan. Jotenka siitä se lähti liikkeelle.

Turun kirjamessujen keskustelutilaisuus syksyn poliittisista kirjoista keräsi myös tiedotusvälineiden huomion.
Turun kirjamessujen keskustelutilaisuus syksyn poliittisista kirjoista keräsi myös tiedotusvälineiden huomion. (Kuva Kari Kallonen)

Niinistö korjaili myös käsitystä hänen ja Alexander Stubbin väitetyistä huonoista väleistä. He toki olivat muutaman kerran olleet tiukasti eri mieltä asioista. Elämään on jäänyt Stubbin lausahdus ”sori siitä”, kun hän oli sotkeutunut eduskunnalle esittämissään prosenttiluvuissa

– Olen sellainen, että helposti tulee mieleen, että nyt tuo kaveri on vaikeuksissa. Ja niinpä mä soitin hänelle sen vuoksi, että tiesin, että häntä harmittaa. Minä toivoin, että soittoni jollakin tavalla auttaisi, Niinistö kertoi.

Tulkintaa ja sanamuotoja

Terävimmin presidentti tivasi virheellisyyksistä koskien Venäjä-suhteita. Myös Risto Uimosen kirjassa oli epätarkkuuksia, mutta Nurmen teos sai Niinistön kysymään perusteluja. Kirjassa esimerkiksi väitetään Niinistön tehneen ”välistävedon”, kun hän tapasi Krimin valtauksen jälkeen Vladimir Putinin elokuussa 2014 Sotshissa.

Nurmi vastasi saaneensa tällaisen käsityksen, kun taas Niinistö pystyi luettelemaan kaikki kotimaiset ja eurooppalaiset poliittiset vaikuttajat, joille oli soittanut ennen tapaamista.

Toinen esiin nostettu asia oli Niinistön väitetty ”komentaminen”, jotta Fortum saataisiin mukaan Fennovoimaan. Nurmi kierteli ja kaarteli Aamulehteen kirjoittamansa jutun otsikoinnissa käytettyä muotoa ja kritiikkiä siitä, että kirja ei ollut muiden kuin Alma Median toimitusten tarkistettavana etukäteen.

– Melkein tekisi mieli suositella vielä ammatin vaihtoa. Politiikassa juuri tuolla tavalla vastaillaankin tarkkoihin kysymyksiin, Niinistö näpäytti.

Niinistö oli valmistautunut keskustelutilaisuuteen hyvin. Hän kertoi tarkemmin myös puhelustaan Venäjän presidentti Vladimir Putinille.

– Haluan vielä tehdä ihan selväksi tämän Fortum-asian, 15.7. se puhelu on nauhalla, se on purettuna tekstinä ja siinä todellakin puhun Putinille siitä, pääseekö Fortum keskustelemaan vesivoimahankkeen ostamisesta, josta Fortum halusi minun keskustelevan.

Tähän päättyi Niinistön rooli ja ”suomalainen ratkaisu” syntyi hänen mukaansa aivan eri pöydissä kolmen viikon päästä. Niinistö sanoo, ettei käynyt asiasta pääministeri Juha Sipilän kanssa enää keskusteluja.

Musteella kirjoitettua ei voi muutella

Teoksia Niinistön poliittisesta urasta on odotettavissa jatkossakin. Joskus tulevaisuudessa on suunnitelmissa vielä Niinistön omat muistelmat asioista.

– Minulla on sellaisia mustakantisia vihkoja 1500 sivua valtiovarainministeriajalta. Ne on musteella kirjoitettu kaikki, joten toivottavasti jonain päivänä ei vesivahinko satu kohdalle. Nykyisin jatkan samaa, mutta on vasta alle tuhat sivua, luultavasti.

Musteella kirjoittamiseen presidentillä oli mielenkiintoinen peruste. Hän kirjoitti muistiinpanojaan välissä vuoden tietokoneella. Presidentti siirtyi kuitenkin takaisin musteeseen, kun kabinettipäällikkö totesi tietokoneella olevia tekstejä voitavan helposti paikkailla. Muste ei anna tähän mahdollisuutta.

– Teksti joka syntyy tänään, on todella tänään tehty eikä mikään jälkikäteisviisastelu.

Lue myös: Kirja väittää Niinistön painostaneen Sipilän hallitusta – näin saatiin Fortum mukaan Fennovoimaan

Kommentoi Facebookissa