Presidentti Mauno Koivisto on kuollut – pankkimies ja sotaveteraani on poissa

Ennen presidenttiyttään Mauno Koivisto toimi muun muassa pääministerinä, valtiovarainministerinä sekä Suomen Pankin pääjohtajana.

Ennen presidenttiyttään Mauno Koivisto toimi muun muassa pääministerinä, valtiovarainministerinä sekä Suomen Pankin pääjohtajana. (Kuva AOP)

Mauno Koivisto toimi Suomen tasavallan presidenttinä 12 vuoden ajan vuosina 1982–1994.

PRESIDENTTI  Presidentti Mauno Koivisto on kuollut, ilmoittaa Tasavallan presidentin kanslia. Presidentti Mauno Koivisto kuoli 12. toukokuuta 2017 kello 21.15 Meilahden sairaalassa. Hän oli syntynyt 25. marraskuuta 1923 Turussa. Presidentti Mauno Henrik Koivisto oli kuollessaan 93-vuotias.

Mauno Koivisto toimi Suomen tasavallan presidenttinä 12 vuoden ajan vuosina 1982–1994. Hän oli Suomen yhdeksäs presidentti. Ennen presidenttiyttään hän toimi muun muassa pääministerinä, valtiovarainministerinä sekä Suomen Pankin pääjohtajana.

Presidentti Koivisto saatetaan haudan lepoon valtiollisissa hautajaisissa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Presidentti Mauno Koivisto ja hänen puolisonsa Tellervo nähtiin itsenäisyyspäivän vastaanotolla viimeksi vuonna 2012. Koivistot ehtivät olla naimisissa 64 vuotta.

Hiljattain antamassaan haastattelussa aikakauslehti Eevalle Tellervo Koivisto kertoi presidentti Mauno Koiviston sairastavan Alzheimerin tautia.

Mauno Koivistosta tuli Urho Kekkosen jälkeen Suomen yhdeksäs presidentti.
Mauno Koivistosta tuli Urho Kekkosen jälkeen Suomen yhdeksäs presidentti. (Kuva Yle)

Koivisto oli Törnin jääkäri

Presidentti Mauno Koivisto oli sotaveteraani. Mutta oli vain hiuskarvan varassa, että Suomen presidentiksi olisi jouduttu valitsemaan myöhemmin toinen mies.

Talvisodan syttyessä Koivisto oli täyttänyt vasta 16 vuotta. Jatkosodan alkaessa, turkulainen pitkä 18-vuotias nuorukainen kutsuttiin maaliskuussa 1942 kenttäsammutusjoukoista Aunuksesta asepalvelukseen, jossa hän sai pikakivääriampujan peruskoulutuksen. Koulutuksen jälkeen osastoksi tuli JR 35:n 9. komppania.

Helmikuun 14. päivä 1944 Mauno Koivisto siirtyi 1. Divisioonan jääkärikomppaniaan, jonka johtaja oli rohkeudestaan kuuluisa luutnantti Lauri Törni. Sinne oli siirtynyt jo muutama ennestään tuttu aseveli, ja Koivisto lupasi lähteä erään estyneen sijasta. Harjoitukset olivat kovia, mutta ruokakin oli parempaa.

Kiivaat taistelut olivat edessäpäin. Maaliskuun 16. ja 17. päivän välisenä yönä Seesjärven alueella Jouhiniemen tukikohdan suomalaispartio oli joutunut tulikosketukseen suuren puna-armeijan partion kanssa.

Kun voimakas vihollisosasto hyökkäsi tukikohtaa vastaan, päätettiin kutsua Törnin jääkärit apuun. Vastassa oli ankaraa tulitusta.

Tellervo ja Mauno Koivisto ehtivät olla naimisissa 64 vuotta.
Tellervo ja Mauno Koivisto ehtivät olla naimisissa 64 vuotta. (Kuva AOP)

Luoti läpi lumipuvun hupun

Miehet maastoutuivat, ja Koiviston vieressä ryöminyt ylikersantti Arvid Sällinen kaatui. Jääkäri kokosivat rivejään ja kysyivät huutamalla, missä oli omia.

– Täällä, Koivisto vastasi ja nousi toiselle polvelleen, jolloin hänen lumipukunsa hupun läpi hulmahti vihollisen luoti.

Kuolema oli lähes kirjaimellisesti hiuskarvan päässä. Kiivaan taistelun jälkeen vihollinen saatiin kukistettua ja Koivisto sotasaaliista uudeksi aseekseen Dektjarev-pikakiväärin, Emman.

Törnin jääkäreistä ja Mauno Koivistosta liikkuu monia tarinoita, totta ja tarua. Vuonna 1984 hän kutsui jopa kaikki jääkäriveljensä vieraaksi Kultarantaan. Tarina kertoo Tellervon kerran tiedustelleen mieheltään, milloin häntä saattoi odottaa kotiin asevelitapaamisen jälkeen.

– Eivät Törnin jääkärit ole ennenkään kertoneet minne menevät ja koska tulevat.

Vuonna 1984 Koivisto kutsui kaikki Osasto Törnin jääkäriveljensä vieraaksi Kultarantaan.
Vuonna 1984 Koivisto kutsui kaikki Osasto Törnin jääkäriveljensä vieraaksi Kultarantaan. (Kuva Osasto Törni)

Kommentoi Facebookissa