Presidentti Niinistö Münchenissä – ”Huolestuttavinta on, että kansainvälisiä sopimuksia lähdetään purkamaan”

Presidentti Niinistö osallistui asevalvontaa koskevaan paneelikeskusteluun Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Presidentti Niinistö osallistui asevalvontaa koskevaan paneelikeskusteluun Münchenin turvallisuuskonferenssissa. (Kuva Katri Makkonen/ Tasavallan presidentin kanslia)

Käsiteltävänä turvallisuuskonferenssissa oli erityisesti ydinaseita rajoittavan INF-sopimuksen purkaminen.

TURVALLISUUSKONFERENSSI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui asevalvontaa käsittelevään paneelikeskusteluun Münchenin turvallisuuskonferenssissa. Paneelissa käsiteltiin erityisesti keskimatkan ja keskipitkän matkan ydinaseita rajoittavan INF-sopimuksen romuttumista.

Sekä Yhdysvallat että Venäjä ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä sopimuksesta. Presidentti Niinistö nosti esiin, että kyseessä on yhtä sopimusta merkittävämpi asia.

– Kaikkein huolestuttavinta on se, että kansainvälisiä sopimuksia lähdetään ylipäätään purkamaan edes ajattelematta tilalle jotain muuta. Jos päädymme tilanteeseen, jossa diplomatia ei enää toimi, se on meille kaikille suuri ongelma. Olemmeko nyt todistamassa vaihetta, jolloin diplomatia päättyy? Jos diplomatia päättyy, niin yhteydet päättyvät. Se on ongelmallinen tilanne, jos ei yhtään tiedä mitä toinen ajattelee, laajensi presidentti ajatteluaan suomalaismedialle keskustelun jälkeen.

Presidentti Niinistö muistutti, että INF-sopimuksen kaatuminen on ongelma nimenomaan Euroopalle, vaikka se ei olekaan sopimuksen osapuoli. Hän esitti paneelissa ajatuksen, että osapuolet eli Yhdysvallat ja Venäjä voisivat sopia korvaavista järjestelyistä, joilla varmistettaisiin, ettei INF-sopimuksen piiriin kuuluvia ydinaseita sijoitettaisi uhkaamaan Eurooppaa.

Toisaalta presidentti toi esiin sen, että Euroopan olisi tässäkin asiassa kyettävä toimimaan uskottavasti ja päättäväisesti.

– Miten voimme luoda Euroopan, joka on vahva ja jota muut kunnioittavat? Euroopan on löydettävä yksi, yhtenäinen ääni. Vaikutusvaltaa ei voi olla, jos joku joukosta aina esittää eriävän mielipiteen, presidentti sanoi.

Presidentti Niinistö piti lisäksi avauspuheenvuoron arktisen alueen turvallisuutta koskeneessa keskustelussa. Niinistön mukaan arktisen alueen poikkeuksellisuus olisi saatava säilymään.

– Emme ole nähneet alueella samanlaisia jännitteitä maiden välillä kuin muualla maailmassa. Ehdotan, että pidetään se sellaisena, pidetään alue poikkeuksellisena, presidentti vetosi.

Hän toivoi lisäksi, että sen sijaan, että kaikki vain vetoavat dialogin tarpeeseen, alettaisiin myös esittää konkreettisia ehdotuksia aiheista, joista keskustella. Suomi toimii Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana toukokuuhun 2019 saakka.

Vuodesta 1963 lähtien järjestetty Münchenin turvallisuuskonferenssi on keskustelufoorumi, joka pyrkii edistämään konfliktien ratkaisua, kansainvälistä yhteistyötä ja vuoropuhelua. Konferenssiin osallistui lähes 500 ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajaa eri puolilta maailmaa.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Presidentti Sauli Niinistö Euroopan neuvoston täysistunnossa – ”Venäjän lähtö olisi menetys kaikille osapuolille”

Kommentoi Facebookissa