Presidentti Sauli Niinistö Euroopan neuvoston täysistunnossa – ”Venäjän lähtö olisi menetys kaikille osapuolille”

Täysistunnossa pitämänsä puheen jälkeen presidentti Niinistö vastasi kysymyksiin.

Täysistunnossa pitämänsä puheen jälkeen presidentti Niinistö vastasi kysymyksiin. (Kuva Council of Europe/ Candice Imbert)

Suomi toimii parhaillaan Euroopan neuvoston puheenjohtajamaana.

EUROOPAN NEUVOSTO Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen täysistuntoon Strasbourgissa, Ranskassa. Puheessaan presidentti korosti Euroopan neuvoston puolustamien arvojen merkitystä.

Niinistö muistutti, että Euroopan neuvoston perusarvot – ihmisoikeudet, demokratia ja oikeusvaltio – voivat kukoistaa vain rauhan aikana. Siksi rauhan säilyttämisen tulee olla etusijalla. Niinistö sanoi näiden perusarvojen määrittävän meidät eurooppalaisiksi, mutta kertoi olevansa huolissaan, että arvoista puhutaan entistä useammin menneessä aikamuodossa.

– Moni Euroopassa tällä hetkellä vallitsevista erimielisyyksistä tuntuu itse asiassa liittyvän juuri omiin arvoihimme. Sen sijaan että arvomme olisivat vientituote kuten ennen, meidän onkin nyt keskityttävä puolustamaan niitä kotikentällä.

Suomi toimii parhaillaan Euroopan neuvoston puheenjohtajamaana. Puheenjohtajuuden prioriteeteista presidentti Niinistö nosti erikseen esiin tasa-arvon. Hän sanoi juuri tasa-arvon olleen yksi keskeisimpiä elementtejä Suomen kasvussa köyhyydestä vaurauteen.

– Se ei olisi onnistunut ilman yhdenvertaisia mahdollisuuksia kaikille. Se mikä on toiminut hyvin Suomessa, on sovellettavissa myös koko maailmaan.

Samassa yhteydessä presidentti kertoi, että yksi hänen tavoitteistaan YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin HeForShe-vaikuttajaryhmän jäsenenä on naisiin kohdistuvan väkivallan torjuminen.

– Naisten ja tyttöjen edelleen kokeman väkivallan määrä paitsi Suomessa, myös maailmanlaajuisesti, huolestuttaa minua suuresti. Jotta voisimme rakentaa tasa-arvoisempaa ja kestävämpää maailmaa, tämän väkivallan on yksinkertaisesti loputtava.

Euroopan neuvosto on tällä hetkellä vaikeassa poliittisessa tilanteessa liittyen Venäjän osallistumiseen, jäsenmaksuihin ja jäsenyyteen. Venäjä ei tällä hetkellä osallistu lainkaan Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen toimintaan.

– Haluan korostaa, että tilanteen perimmäisistä syistä ei ole minkäänlaisia epäilyksiä. Suomi tuomitsi julkisesti ensimmäisten maiden joukossa Krimin liittämisen Venäjään. Venäjän lähtö Euroopan neuvostosta olisi silti menetys kaikille osapuolille. Ja lopulta yksi takaisku lisää koko sääntöpohjaiselle kansainväliselle järjestykselle, presidentti Niinistö sanoi ja totesi luottavansa siihen, että Euroopan neuvosto ratkaisee kriisin.

Kysymys Venäjän osallistumisesta Euroopan neuvoston toimintaan oli vahvasti esillä myös presidentti Niinistön tapaamisissa sekä Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jaglandin että parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Liliane Maury Pasquierin kanssa. Puheenjohtaja Pasquierin kanssa presidentti Niinistö keskusteli pitkään lisäksi tasa-arvon merkityksestä.

Presidentti Niinistö tapasi Strasbourgissa myös ihmisoikeusvaltuutettu Dunja Mijatovićin ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen presidentti Guido Raimondin. Lisäksi presidentti Niinistö osallistui kansainvälisen holokaustin uhrien muistopäivän seremoniatilaisuuteen sekä ihmisoikeustuomioistuimen 60-vuotista toimintaa esittelevän näyttelyn avajaisiin.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Presidentti Sauli Niinistö valtiovierailulla Kiinassa – ”Ei karttakepillä kannata mennä opettamaan”

Kommentoi Facebookissa