Presidentti Niinistö USA:ssa – ”Seksuaalisen hyväksikäytön jatkuminen on vakava uhka YK:n maineelle”

Pääsihteeri António Guterres ja presidentti Sauli Niinistö keskustelivat YK:ssa.

Pääsihteeri António Guterres ja presidentti Sauli Niinistö keskustelivat YK:ssa. (Kuva UN Photo/Eskinder Debebe)

Suomi tekee paljon töitä suositusten ja sitoumusten muuntamiseksi konkreettisiksi toimiksi.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui maanantaina YK:n uudistusta käsitelleeseen kokoukseen, jota isännöi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. YK:n pääsihteeri António Guterresin YK:n uudistamiseen tähtäävän julistuksen on allekirjoittanut jo 120 jäsenmaata.

Kokouksessa puhuneet Guterres ja Trump kiinnittivät molemmat huomionsa maailmanjärjestön valtavaan byrokratiaan. Guterresin mukaan YK:n omat säännöt estävät järjestöä olemasta tehokas.

Presidentti Niinistö kommentoi uudistusten tarvetta medialle heti kokouksen jälkeen. Hän aloitti muistuttamalla YK:n perustehtävästä.

– YK:n tehtävänä on oikeastaan parantaa ihmisten elämää ja siinä on keskeistä tietysti rauha, ihmisoikeudet ja kehitys. Nämä teemat ovat julistuksessa vahvasti esillä.

Presidentin mukaan pääsihteerin ajatus siitä, että ihmiset tulevat ensin, prosessit instituutiot ja koneistot vasta sitten, on hyvä lähtökohta.

– Nyt on minusta varsin oikeaa ajattelua se, että lähdetään ihmisten tarpeista, jotta se hyvä elämä olisi mahdollisimman laajaa maapallolla, ja sitten koneisto virittäisin itsensä ikään kuin sen mukaiseen järjestykseen.

Presidentti Niinistö osallistui Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin isännöimään YK:n uudistusta käsitelleeseen kokoukseen maanantaina 18. syyskuuta New Yorkissa.
Presidentti Niinistö osallistui Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin isännöimään YK:n uudistusta käsitelleeseen kokoukseen maanantaina 18. syyskuuta New Yorkissa. (Kuva UN Photo/Mark Garten)

Presidentti Niinistö muistutti, että YK:n uudistamisesta on puhuttu hyvin pitkään.

– Puheita on aina pidetty. Nytkään ei voi oikeastaan sanoa muuta kuin että puheet olivat vähän pontevampia, terävämpiä ja ehkä selkeämpiä. En ollenkaan hairahdu ajattelemaan, että tätä puheilla parannettaisiin. Nyt jäämme katsomaan sitten, mitä todella tapahtuu.

Ennen kokousta presidentti Niinistöllä oli kahdenvälinen tapaaminen YK:n pääsihteerin kanssa. Presidentti Niinistö kiitti Guterresia tämän kunnianhimoisesta aloitteesta uudistaa ja tehostaa YK:ta.

Pääsihteeri Guterres puolestaan kiitti Suomea sen johtajuudesta rauhanvälityksessä. Pääsihteeri Guterres antoi tunnustusta Suomelle myös siitä, että Suomi on nostanut ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen Arktisen neuvoston puheenjohtajuutensa keskeisiksi teemoiksi. Guterres huomioi myös Suomen juhlavuoden ja onnitteli 100-vuotiasta itsenäistä Suomea.

Maanantaina presidentti Niinistö osallistui vielä seksuaalista hyväksikäyttöä ja häirintää koskevaan kokoukseen. Pääsihteeri Guterres ilmoitti kautensa alussa nostavansa seksuaalisen hyväksikäytön vastaisen toiminnan ja ennaltaehkäisyn asialistansa kärkeen.

Ennen kokousta presidentti Sauli Niinistöllä oli kahdenvälinen tapaaminen YK:n pääsihteeri António Guterresin kanssa.
Ennen kokousta presidentti Sauli Niinistöllä oli kahdenvälinen tapaaminen YK:n pääsihteeri António Guterresin kanssa. (Kuva UN Photo/Eskinder Debebe)

Guterres kutsui kaikki jäsenmaat, alueellisia järjestöjä ja keskeisiä kansalaisjärjestöjä aihetta käsittelevään korkean tason kokoukseen. Presidentti Niinistö kiitti omassa puheenvuorossaan Guterresia johtajuudesta.

– Asia ei ole helppo. Olemme kaikki yhtä mieltä siitä, että on mahdotonta hyväksyä, että YK:n lipun alla palveleva henkilö käyttää hyväksi ihmisiä, joita hänet on lähetetty suojelemaan. Seksuaalisen hyväksikäytön jatkuminen on vakava uhka YK:n maineelle ja uskottavuudelle, minkä lisäksi se heikentää sen tehokkuutta kentällä, presidentti Niinistö totesi.

Presidentti Niinistö korosti, että Suomi tekee paljon töitä seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien suositusten ja sitoumusten muuntamiseksi konkreettisiksi toimiksi. Presidentti Niinistön mielestä on tärkeää saada sukupuolinäkökohdat osaksi kaikkea rauhanturvaamista ja operatiivista työtä.

– Koulutuksella ja kasvatuksella on keskeinen merkitys seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemiseksi. Seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemiseen ja siihen puuttumiseen kuuluu sen varmistaminen, että otamme naiset mukaan kaikkeen rauhan ja turvallisuuden edistämistyöhön, presidentti Niinistö jatkoi.

Pääsihteeri Guterres esitti tilaisuudessa Circle of Leadership -aloitteen, jonka tavoitteena on sitouttaa joukkoja luovuttavien maiden päämiehiä seksuaalisen hyväksikäytön vastaiseen toimintaan ja ennaltaehkäisyyn. Presidentti Niinistö on allekirjoittanut aloitteen.

– Olen ylpeä siitä, että osallistun maailman muiden johtajien kanssa Circle of Leadership  -aloitteeseen – jotta voin osoittaa olevani henkilökohtaisesti sitoutunut siihen, että seksuaalisesta hyväksikäytöstä tehdään loppu, presidentti Niinistö päätti.

Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion ohjelmasta Yhdysvalloissa Päivän Lehti on kirjoittanut tässä.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Kommentoi Facebookissa