Presidentti Niinistö vieraili Ahvenanmaalla – ”Kun suuri määrä ihmisiä reagoi tunteella, kärjistyvät asiat”

Elin Boman ja Pontus Påvals esittivät koulujensa oppilaiden koostamia kysymyksiä ahvenanmaalaisyleisön edessä Maarianhaminan kaupunginkirjastossa.

Elin Boman ja Pontus Påvals esittivät koulujensa oppilaiden koostamia kysymyksiä ahvenanmaalaisyleisön edessä Maarianhaminan kaupunginkirjastossa. (Kuva Hanna Öunap/ Tasavallan presidentin kanslia)

Maakunnan uuden itsehallintolain toivotaan tulevan voimaan viiden vuoden kuluttua.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi Ahvenanmaan maakuntapäivien istuntokauden Maarianhaminassa eilen. Presidentti Niinistö nosti avajaispuheessaan esille esityksen Ahvenanmaan itsehallintojärjestelmän.

Presidentti Tarja Halosen johtama parlamentaarinen työryhmä on saanut valmiiksi esityksen itsehallintojärjestelmän uudistamisesta. Tavoitteena on, että eduskunta ja maakuntapäivät hyväksyisivät uuden itsehallintolain tulemaan voimaan vuonna 2022.

– Ahvenanmaalla on vakiintunut, kansainvälisillä sopimuksilla vahvistettu kansainvälisoikeudellinen asema demilitarisoituna ja neutralisoituna alueena, eikä sitä ole kyseenalaistettu. Suomi turvaa Ahvenanmaan aseman, Niinistö vakuutti.

Samalla hän muistutti, että pykälien rinnalle tarvitaan käytännönläheistä, joustavaa ja epämuodollista yhteistyötä valtakunnan ja Ahvenanmaan välillä. Niinistö totesi suomalaisten olevan onnellinen kansa.

– Tämän täytyy päteä erityisen vahvasti täällä Ahvenanmaalla, joka on monessa suhteessa Suomen parhaimpia alueita elää. Talous on vakaalla pohjalla, työllisyysaste on korkea ja elämä on turvallista, presidentti Niinistö sanoi.

Urheilumiehenä ja Suomen Palloliiton entisenä puheenjohtajana presidentti Niinistö ei myöskään malttanut olla mainitsematta miten Grönvit-joukkue eli IFK Mariehamn hoiti tiukassa taistelussa jalkapallon Suomen mestaruuden maakuntaan vuosi sitten.

Ahvenanmaan-vierailun päätteeksi presidentti Niinistö vastasi Ålands lyceumin oppilaan Elin Bomanin ja Ålands yrkesgymnasiumin oppilaan Pontus Påvalsin esittämiin kysymyksiin Maarianhaminan kaupunginkirjastolla.

Kysymyksiä oli koottu koulujen kaikilta oppilailta ja ne koskivat muun muassa mieluisinta työpaikkaa, presidentin valtaa, paikkajakoa Euroopan parlamentissa, millaisia Putin ja Trump ovat henkilöinä ja ruotsinkielen asemaa. Myös Euroopan kehitys Katalonian kansanäänestyksen ja Brexitin jälkeen puhuttivat.

– Kun suuri määrä ihmisiä reagoi tunteella, kärjistyvät asiat – enkä tarkoita ainoastaan Kataloniaa. On hyvä asia, että siellä järjestetään vaalit ja toivon, että asiat saadaan niiden jälkeen ratkaistua, presidentti Niinistö sanoi.

Kysymykseen Suomen mahdollisesta Nato jäsenyydestä presidentti Niinistö vastasi, että on tärkeä pitää ovi auki.

– Katson myös EU:n suuntaan ja olen usein nostanut esille kysymyksen, millainen unioni se on, joka ei huolehtisi kansalaistensa turvallisuudesta.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Kommentoi Facebookissa