Presidentti Niinistö YK:ssa Pohjois-Koreasta – ”Kansainvälinen yhteisö ei voi suvaita tällaista käyttäytymistä”

Presidentti Sauli Niinistön mukaan konkreettiset toimet uhan poistamiseksi on aloitettava nopeasti.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan konkreettiset toimet uhan poistamiseksi on aloitettava nopeasti. (Kuva UN Web TV)

Niinistön mukaan naiset, lapset ja nuoret maksavat usein kovimman hinnan konflikteista.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti YK:n 72. yleiskokouksessa Suomen kansallisen puheenvuoron tänään New Yorkissa.

– Pohjois-Korean ydinaseohjelma on uhka globaalille rauhalle ja vakaudelle, ja ohjelma tulee saada loppumaan. Kansainvälinen yhteisö ei voi suvaita tällaista käyttäytymistä.

– Euroopan unionin jäsenmaana Suomi antaa täyden tukensa pakotteille ja vetoaa, jotta muut toimivat samoin. Ratkaisua voidaan etsiä ainoastaan neuvotteluilla, joihin Pohjois-Korean hallituksen on osallistuttava ehdoitta, Niinistö linjasi.

Presidentti Niinistön mukaan konkreettiset toimet uhan poistamiseksi on aloitettava nopeasti. Suomen kanta ydinaseriisuntaan on tuloskeskeinen ja käytännönläheinen.

– On äärimmäisen tärkeää, että maat, joilla on hallussaan ydinaseita, ovat mukana neuvotteluissa. Vetoan, että kaikki ydinasevaltiot ja maat joilla on hallussaan näitä aseita, ryhtyvät pikimmiten konkreettisiin toimiin ydinaseiden riisumiseksi.

Presidentti oli toiveikas, että Yhdysvaltojen ja Venäjän väliset strategista vakautta koskevat neuvottelut auttavat käynnistämään asevalvontaneuvottelut uudelleen.

Presidentti Niinistö piti tervetulleina uuden YK:n pääsihteerin António Guterresin uudistusotteita ja painotusta konfliktien ennaltaehkäisyyn.

– Suomi kannattaa jatkossakin rauhanvälitystä konfliktien ratkaisussa. Onnistuessaan rauhanvälitys estää konflikteja ja vähentää inhimillistä kärsimystä.

Naiset, lapset ja nuoret maksavat usein kovimman hinnan konflikteista. Presidentti painotti, että heitä on kuultava rauhanprosesseissa ja tilanteen selvittämisessä.

– Suomi on ollut mukana perustamassa Pohjoismaisten naisrauhanvälittäjien verkostoa. Sen päämääränä on kestävän rauhan aikaansaaminen osallistamalla naisia merkityksellisellä tavalla kaikissa rauhanprosessin vaiheissa.

Ydinaseiden lisäksi presidentti nosti muista globaaleista uhkista esille terrorismin ja pandemiat. Presidentti sanoi odottavansa mielenkiinnolla YK:n uuden terrorismin torjunnan yksikön toimia.

– Juhlavuotemme teema on ”yhdessä”, presidentti Niinistö sanoi puheen lopussa.

– Uskon vakaasti, että meidän on maailman yhteisönä puututtava globaaleihin haasteisiin ja uhkiin yhteisesti, eikä toimittava vain yksin. Rauha ja turvallisuus, ihmisoikeudet ja kehitys kuuluvat meille kaikille. Vain yhdessä voimme tehdä maailmasta paremman paikan.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia. Koko puheen voit lukea tästä

Kommentoi Facebookissa