Presidentti Niinistön tuliaiset Turkista – ”Turkki on valmis lähtemään ratifiointiprosessiin Suomen kohdalla”

Presidentti Sauli Niinistö ja presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasivat Ankarassa. (Kuva Riikka Hietajärvi/ Tasavallan presidentin kanslia)

Unkarin parlamentin on määrä äänestää Suomen Nato-jäsenyydestä 27. maaliskuuta.

NATO Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Turkissa 16.–17. maaliskuuta 2023. Niinistö tapasi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin Ankarassa.

Presidentit kävivät perusteelliset keskustelut geopoliittisesta tilanteesta, Suomen ja Turkin kahdenvälisistä suhteista, Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä sekä maanjäristyksen jälkeisestä jälleenrakennuksesta.

Tapaamisen yhteydessä presidentti Erdoğan allekirjoitti päätöksensä lähettää Suomen Nato-ratifiointi Turkin parlamentin käsiteltäväksi.

– Ymmärsimme jo aiemmin, että olitte tehneet päätöksenne ja allekirjoitus tänään vahvistaa sen, että Turkin parlamentti alkaa työskennellä Suomen jäsenyyden ratifioinnin kanssa, presidentti Niinistö totesi tapaamisen jälkeen pidetyssä yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Presidentti nosti esiin myös Ruotsin Nato-jäsenyyden ja totesi, että Suomen Nato-jäsenyys ei ole täydellinen ilman Ruotsia.

– Haluaisin nähdä Vilnassa liittokunnan, jossa on 32 jäsentä, Niinistö sanoi.

Ennen tapaamista presidentti Niinistö laski seppeleen Turkin tasavallan perustajan ja ensimmäisen presidentin Mustafa Kemal Atatürkin mausoleumilla Ankarassa.

Suomen Nato-ratifiointi puuttuu myös Unkarilta, jonka parlamentin on määrä äänestää Suomen Nato-jäsenyydestä 27. maaliskuuta, kertoi maata hallitseva Fidesz-puolue sosiaalisessa mediassa.

Presidentti Niinistön seurueessa oli mukana myös ulkoministeri Pekka Haavisto.

Lue myös: Presidentti Niinistö vieraili Turkin maanjäristysalueella – tapaa presidentti Erdoğanin Ankarassa

Kommentoi Facebookissa