Presidentti nimitti Tuomas Pöystin oikeuskansleriksi – sote-mies aloittaa ensi vuoden alussa

Tuomas Pöysti on päättänyt luopua sote-valmistelusta, koska hän on myös tuleva oikeuskansleri.

Tuomas Pöysti on päättänyt luopua sote-valmistelusta, koska hän on myös tuleva oikeuskansleri. (Kuva AOP)

Rovaniemellä syntynyt 47-vuotias alivaltiosihteeri tekee pitkiä työpäiviä.

OIKEUSKANSLERI Helmikuussa 64 vuotta täyttäneen oikeuskansleri Jaakko Jonkan jäädessä eläkkeelle toukokuun alussa hänen tehtäviään on hoitanut apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale. Oikeuskanslerin viran täyttämisen valmistelee oikeusministeriö.

Valtioneuvoston oikeuskansleri on eduskunnan oikeusasiamiehen ohella maamme ylin laillisuusvalvoja. Oikeuskansleri valvoo muun muassa valtioneuvoston eli hallituksen ja ministeriöiden sekä tasavallan presidentin virkatoimien lainmukaisuutta.

Avautunutta virkaa haki yhteensä yhdeksän henkilöä. Pientä kohua syntyi, kun oikeusministeriö ilmoitti Helsingin Sanomien mukaan tehtävään hakeneille ehdottavansa oikeuskansleriksi Veli-Pekka Viljasta. Päivän Lehti kirjoitti asiasta tässä.

Asian piti olla esillä valtioneuvoston yleisistunnossa huhtikuun lopussa ja sen jälkeen presidentin esittelyssä. Ilmoituksen jälkeen kerrottiin kuitenkin yllättäen, että asia on poistettu käsittelystä. Oikeuskanslerin nimityksestä päättää presidentti, jonka ei tarvitse noudattaa valtioneuvoston esitystä.

Sote-uudistusta viime vuodet vetänyt alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti on nyt nimitetty uudeksi oikeuskansleriksi. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti Pöystin tehtävään valtioneuvoston esityksestä. Pöysti aloittaa oikeuskanslerina ensi vuoden alussa.

Tuomas Pöysti on 47-vuotias virkamies, valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan tehtävästä hänet nimitettiin sote-uudistuksesta vastaavaksi alivaltiosihteeriksi vuonna 2015. Pöysti on syntynyt Rovaniemellä ja kasvanut sekä opiskellut Lapissa, hän väitteli tohtoriksi vuonna 1999 Lapin yliopistosta.

Pöystillä on vaimo ja kaksi lasta, jalkapalloa harrastava perhe asuu pääkaupunkiseudulla. Toukokuussa hän kertoi Ylelle työskentelevänsä päivittäin sote-uudistuksen kimpussa noin 10–14 tuntia päivässä, lauantaisin riittää 5–6 tuntia.

Kommentoi Facebookissa