Taloyhtiön ei kannata kokonaan kieltää parvekegrillausta

Hiiligrillin sijasta paloturvallisessa grillaamisessa kannattaa käyttää parvekkeella vain sähkö- tai kaasugrilliä.

Hiiligrillin sijasta paloturvallisessa grillaamisessa kannattaa käyttää parvekkeella vain sähkö- tai kaasugrilliä. (Kuva Fotolia)

Kiinteistöliiton mukaan ongelmana on grillaamiskiellon rikkomisesta aiheutuva rangaistus.

TALOYHTIÖT Kesän kynnyksellä moni kaivaa grillin esiin ja nauttii kesäkeittiön herkuista omalla parvekkeellaan tai terassillaan. Kiinteistöliiton lakimiehet saavat runsaasti puheluita parvekegrillaamisen pelisäännöistä.

Osa taloyhtiöiden osakkaista kokee grillaamisen niin häiritsevänä, että haluaisi kokonaan kieltää sen. Kiinteistöliitto ei kuitenkaan suosittele grillauskieltoa ratkaisuksi asiaan. Laki ei kiellä grillaamista.

Taloyhtiössä voidaan laatia omat yhtiökohtaiset järjestysmääräykset, joiden tarkoituksena on nimensä mukaisesti turvata taloyhtiön järjestystä ja luoda asumiselle viihtyisät puitteet. Säännöt eivät kuitenkaan saa rajoittaa normaalia asumista.

– Useiden kerrostaloyhtiöiden järjestysmääräyksissä lukee, että parvekkeella grillaaminen on kielletty. Tällaisessa kiellossa on ongelmana sen valvominen, mutta myös se, minkälaisia seurauksia kiellon rikkomisella voi olla, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kaisu Terkki.

Huoneisto voidaan ottaa yhtiön hallintaan enintään kolmeksi vuodeksi järjestysmääräysten rikkomisen perusteella. Hallintaanottoa ei kuitenkaan voida tehdä, jos rikkomuksella on vain vähäinen merkitys.

– Grillaaminen kuuluu normaaliin elämään. Huoneiston hallintaanotto on niin järeä toimenpide, että järjestysmääräyksessä olevan grillaamiskiellon rikkominen jää yleensä vaille oikeusvaikutusta, mikäli grillaaminen tehdään paloturvallisesti. Sen vuoksi parvekegrillaamista ei kannata kieltää kokonaan yhtiön järjestysmääräyksissä, Terkki sanoo.

Kiinteistöliiton mielestä tärkein grillaamiseen liittyvä seikka onkin paloturvallisuus. Myös paikallinen pelastuslaitos on voinut antaa grillausta koskevia tarkempia suosituksia. Sen lisäksi grillatessa kannattaa huomioida naapurit niin, ettei ruuanlaitosta aiheudu toisille tarpeetonta haittaa tai häiriötä.

Paloturvallisessa grillaamisessa kannattaa käyttää parvekkeella vain sähkö- tai kaasugrilliä, eikä kuumaa grilliä saa jättää valvomatta. Noudata turvallisuusetäisyyksiä ja muista, että erityisesti puiset materiaalit ovat tulenarkoja. Sammutusvälineistö kuten sammutuspeite on hyvä pitää käden ulottuvilla.

Kommentoi Facebookissa