Syyte terroristisesta joukkomurhasta Irakissa kaatui – Suomen kalleimpia oikeusjuttuja?

Irakin armeijan sotilaat tutkivat joukkohautoja vallattuaan Isisiltä takaisin Camp Speicherin alueen.

Irakin armeijan sotilaat tutkivat joukkohautoja vallattuaan Isisiltä takaisin Camp Speicherin alueen. (Kuva AOP)

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet vuonna 1992 syntyneitä irakilaisia kaksosia vastaan.

TERRORISMI Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tänään tuomionsa tapauksessa, jossa kahta vuonna 1992 syntynyttä irakilaista kaksosta syytettiin terroristisessa tarkoituksessa tehdystä joukkomurhasta.

Syytteen mukaan kaksoset olisivat osallistuneet joukkomurhaan Irakissa kesäkuussa 2014. Kyse oli Camp Speicherin verilöylystä, jossa Isis surmasi teloittamalla 1 500 antautunutta ja aseetonta Irakin armeijan sotilasta. Kuten Isisin tapana on, terroriteosta kuvattiin propagandavideo.

Irakilaisia kaksosia vastaan nostettu joukkomurhasyyte on mahdollisesti yksi Suomen kalleimmista oikeusjutuista. Jos juttu siirtyy hovioikeuden käsittelyyn, hintaa kertyy vielä lisää.

Pitkän tutkinnan ja oikeuskäsittelyn päätteeksi 24-vuotiaat kaksoset määrättiin vapautettavaksi. Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan ei ollut näyttöä siitä, että veljekset olisivat syyllistyneet terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn joukkomurhaan.

Syytteessä olleet 24-vuotiaat kaksoset tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina syksyllä 2015. Aluksi he majailivat Kangasalla Kaivannon vastaanottokeskuksessa. Sieltä lähti liikkeelle epäily veljesten osallisuudesta Camp Speicherin joukkomurhaan.

Turvapaikanhakijat katselivat Kaivannossa joukkomurhasta kuvattuja videoita. Katsellessa syntyi riitaa, sillä jotkut olivat sitä mieltä, että kaksoset olivat aivan videolle kuvattujen tappajien näköisiä. Kaksoset siirrettiin myöhemmin Forssan vastaanottokeskukseen, ja sieltä keskusrikospoliisi otti heidät kiinni joulukuussa 2015.

Vähän sen jälkeen veljekset vangittiin epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä joukkomurhasta. Keskusrikospoliisin miehet ovat käyneet asian johdossa Irakissa monta kertaa. Matkat tehtiin vähin äänin. Irakin tilanteen johdosta poliisi ei halunnut mainostaa sitä, että he ovat tutkimassa Isisin tekemää joukkomurha sekä veljesten mahdollista osuutta siihen.

Pirkanmaan käräjäoikeus on käsitellyt joukkomurhasyytettä helmikuulta saakka. Irakista oli vaikea saada todistajia kiinni. Esimerkiksi terrori-iskut estivät todistajien pääsyn Bagdadiin, missä heitä olisi voitu kuulla videoyhteyden välityksellä. Jostain syystä todistajat pelkäsivät henkensä puolesta, eivätkä halunneet todistaa omalla nimellään. Anonyymien todistajien kertomuksille oikeus ei antanut kovin suurta painoa.

Kun yhteydet Irakiin takkuilivat pahasti, valtionsyyttäjä Tom Laitinen sekä toisen syytetyn avustaja Kaarle Gummerus matkustivat Irakiin. Irakin ja Suomen oikeusjärjestelmissä lienee pieni ero. Gummeruksen mukaan hänet yritettiin heittää ulos sikäläisestä oikeuspaikasta, kun hän ainoastaan yritti tehdä työtään.

Irak pyysi aikoinaan veljesten luovutusta Suomesta takaisin kotimaahansa, mutta silloinen oikeusministeri Jari Lindström ei siihen suostunut. Kaksoset olisi voitu tuomita Irakissa kuolemaan.

Joukkomurhasta syytetyt veljekset kertoivat oikeudessa olleensa aivan muualla silloin kun Camp Speicherin joukkomurha tehtiin. Oikeus totesi, että ei ole näyttöä siitä, että veljekset olisivat osallistuneet kyseiseen joukkomurhaan tai avunantoon siinä. Veljekset määrättiin vapautettavaksi.

Vielä ei tiedetä, kuinka iso lasku käräjöinnistä koituu. Kesäkuussa oikeus päättää siitä, mikä on veljesten avustajien palkkio työstään. Nyt tulleen oikeuden päätöksen mukaan veljekset ovat olleet puolitoista vuotta syyttömänä vangittuina. He voivat vaatia niin sanottua koppikorvausta, jonka loppusumma tulee olemaan melko huomattava.

Irakilaiset kaksoset otettiin kiinni vastaanottokeskuksesta joulukuussa 2015.
Irakilaiset kaksoset otettiin kiinni vastaanottokeskuksesta joulukuussa 2015. (Kuva Päivän Lehti)

Kommentoi Facebookissa