Presidentti Sauli Niinistö kansallisena veteraanipäivänä – ”Mikään kiitos ei anna täyttä oikeutta”

Presidentti Niinistö palkitsi veteraaneja kunniamerkein ennen veteraanipäivän pääjuhlaa Kuopiossa.

Presidentti Niinistö palkitsi veteraaneja kunniamerkein ennen veteraanipäivän pääjuhlaa Kuopiossa. (Kuva Elina Saarela/ Kuopion kaupunki)

Veteraanipäivänä jaettiin 3000 Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalia.

VETERAANIPÄIVÄ Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaan Kuopion musiikkikeskuksessa. Ennen varsinaista juhlaa presidentti palkitsi veteraaneja ja lottia kunniamerkein. Yhteensä Suomessa jaettiin veteraanipäivänä 3000 Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalia.

– Tänään jälleen, kun katson teitä silmästä silmään, olen saanut vastaanottaa sen viestin, mitä aiemminkin näissä tilaisuuksissa. Se kertoo jotain sellaista, että ’minä tein, mitä minulta odotettin’. Se on arvokas perinne jälkeentuleville sukupolville, että tehdään mitä odotetaan, kukin kykyjensä mukaan, presidentti Niinistö sanoi kiitossanoissaan.

Kunniamerkkien myötä tuli päätökseensä Operaatio Loppusodan nimellä kulkenut, presidentti Mauno Koiviston aikana alkanut perinne. Sen mukaan kaikille niille veteraaneille, joilla ei sotien muistomitalien lisäksi ollut mitään valtiollista huomionosoitusta, alettiin myöntää Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali.

– Uskoakseni tämän jälkeen kaikki ovat mitalinsa saaneet – ansainneet jo vuosikymmeniä sitten te ne olette. Luulen, että mikään kiitos siitä mitä olette tehneet isänmaan hyväksi ei anna täyttä oikeutta, presidentti kiitti veteraaneja ja lottia.

Veteraanipäivän pääjuhlaa on vietetty vuodesta 1987 lähtien Lapin sodan päättymisen vuosipäivänä. Ennen veteraanijuhlaa presidentti Niinistö osallistui kirjailija Sirpa Kähkösen vetämään keskusteluun Kuopion kaupungintalolla otsikolla Puhetta vai ohipuhetta – miten Suomessa keskustellaan? Muut paneelin osallistujat olivat Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen sekä Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja Aija Pirinen.

Presidentti Niinistö korosti puheenvuoroissaan erityisesti totuuden ja totuudessa pysymisen merkitystä.

– Totuus on äärimmäisen tärkeä asia painottaa tässä. Valtuus muuntaa sanomaa ei siirry kuulijalle. Erityisesti somessa on valtavaa houkutusta siihen, että jos en pidä jostain niin maali siirretään. Henkilön sanomaa muutetaan niin, että saa osuman, presidentti sanoi, mutta painotti samalla tiukankin keskustelun tarvetta.

– Jokainen on täsmälleen omaa mieltään, eikä siitä voi pahastua, päinvastoin pitää kinata vastaan.

Presidentti Niinistö vieraili Kuopiossa edellisen kerran maaliskuussa 2017 osana Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tehtyä maakuntamatkojen sarjaa.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Sosiaali- ja terveysalan järjestöille lähes 362 miljoonaa euroa – sotaveteraanien osuus yli 100 miljoonaa

Kommentoi Facebookissa