Presidentti Sauli Niinistö kertoi puhelustaan Putinille – ”Nyt pitää rakentaa keskusteluyhteyksiä”

Presidentti Niinistö toimittaja Seija Vaaherkummun haastateltavana Ylen Ykkösaamussa.

Presidentti Niinistö toimittaja Seija Vaaherkummun haastateltavana Ylen Ykkösaamussa. (Kuva Jouni Mölsä/ Tasavallan presidentin kanslia)

Niinistö kommentoi Ylen Ykkösaamussa Valko-Venäjän tilannetta ja Aleksei Navalnyin tapausta.

PRESIDENTTI Valko-Venäjän tilanne ja Aleksei Navalnyin tapaus ovat puhuttaneet viime päivinä sekä ulkomailla että Suomessa. Presidentti Sauli Niinistö oli keskustellut aiheista puhelimitse muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa.

Ylen Ykkösaamussa lauantaina presidentti Niinistö kertoi toimittaja Seija Vaaherkummulle, ettei Navalnyin sairastumisesta tällä hetkellä tiedetä kovinkaan paljoa. Hän sanoi sopineensa puhelinkeskustelussaan liittokansleri Merkelin kanssa, että ottaa Navalnyin terveydenhuollon järjestämisen esille presidentti Putinin kanssa.

– Ja minulle tuli selväksi presidentti Putinilta, että hän ei nähnyt minkäänlaista poliittista tai muuta kuin terveydellistä estettä siirtoon.

Navalnyi on nyt siirretty saamaan hoitoa Saksaan ja presidentti sanoi uskovansa, että saksalaiset yrittävät kyllä kaikin keinoin selvittää, mistä tilanne on saanut alkunsa.

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tunnetaan kiivaana Vladimir Putinin vastustajana, joka on paljastanut useita hallinnon väärinkäytöksiä.
Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tunnetaan kiivaana Vladimir Putinin vastustajana, joka on paljastanut useita hallinnon väärinkäytöksiä. (Kuva AOP)

Puhelinkeskusteluissa Putinin kanssa esillä oli lisäksi vahvasti myös Valko-Venäjän tilanne ja se, miten nykyhetkestä päästään eteenpäin.

– Kummallakin oli minusta selkeä näkemys siitä, että nyt pitää rakentaa keskusteluyhteyksiä, presidentti Niinistö totesi.

Presidentin mukaan yhteys on tärkeä löytää Alexander Lukashenkon ja opposition välille, ja tarvittaessa ulkopuolelta on myös kyettävä auttamaan niin paljon kuin mahdollista. Niinistöstä Venäjä ja EU voisivat yhdessä auttaa osapuolia pääsemään yhteisen pöydän ääreen.

Haastattelussa presidentti Niinistö muistutti, että käynnissä olevassa tilanteessa kyse on nimenomaan Valko-Venäjän sisäisestä järjestyksestä ja demokratian puutteesta. Valkovenäläiset eivät itse ole ottaneet itä-länsi-näkökulmaa jakolinjakseen. Presidentti totesi, ettei sitä pitäisi siten aktiivisesti ulkopuolelta tarjotakaan.

– Ettei synny mitään geopoliittisia linjajakoja. Niitä haluaa varmasti kaikki välttää.

Juttuvinkki: Presidentti Sauli Niinistö on huolissaan EU:sta – ”Talousongelmat on ratkaistu painamalla lisää rahaa”

Keskustelu tasavallan presidentin valtaoikeuksista kävi kiivaana kevään ja kesän aikana. Ykkösaamun haastattelussa palattiin vielä hieman kesän tapahtumiin, jolloin presidentti Niinistö totesi, että hänen suutaan yritetään saada tukkoon.

– Minun reaktioni liittyi siihen, kun valtio-oppinut sanoi, että olisi parasta, että presidentti ei puuttuisi mihinkään muuhun kuin ulkopolitiikkaan ja siinäkin tyytyisi tukemaan hallituksen linjauksia, presidentti sanoi.

Hänen mukaansa ajatus, että presidentin rooli olisi vain tukea hallituksen ilmaisemaa ulkopolitiikkaa, on perustuslain vastainen. Presidentti tarkensi myös, että perustuslaissa ulkopolitiikan järjestystä koskevassa pykälässä presidentin tehtäväkenttää kuvataan vain ulkopolitiikan osalta. Tehtävät ja toimivalta eivät suinkaan rajaudu siihen.

– Valan vannoessaan presidentti vannoo myöskin tekevänsä kaikkensa Suomen kansan parhaaksi.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Myrkytyksen uhriksi epäilty venäläinen oppositiojohtaja hoidettavaksi Saksaan – taustalla aiempia tapauksia

Kommentoi Facebookissa