Myrkytyksen uhriksi epäilty venäläinen oppositiojohtaja hoidettavaksi Saksaan – taustalla aiempia tapauksia

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tunnetaan kiivaana Vladimir Putinin vastustajana, joka on paljastanut useita hallinnon väärinkäytöksiä.

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tunnetaan kiivaana Vladimir Putinin vastustajana, joka on paljastanut useita hallinnon väärinkäytöksiä. (Kuva AOP)

Viivyttelyn on epäilty johtuvan siitä, että myrkyn haluttiin poistuvan ensin elimistöstä.

OPPOSITIOJOHTAJA Venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin epäillään joutuneen myrkytyksen uhriksi. Navalnyi oli matkalla Tomskista Moskovaan, kun lentokone joiutui tekemään hätälaskun Omskiin.

Navalnyi oli tullut lentokoneessa huonovointiseksi ja silminnäkijöiden mukaan oppositiojohtaja huusi tuskissaan. Hänet kiidätettiin siperialaiseen sairaalaan, jossa Navalnyi on ollut koomassa. Navalnyin edustajien tietojen mukaan hän ei ollut ennen oireita nauttinut muuta kuin teetä lentoasemalla.

Myrkytysepäilyjä tukevat myös aikaisemmat tapahtumat. Toimittaja Anna Politkovskaja myrkytettiin kupillisella teetä lentokoneessa vuonna 2004, hän selvisi, mutta ammuttiin asuinrakennuksensa rappukäytävään vuonna 2006. Entinen Venäjän turvallisuuspalvelun agentti Aleksandr Litvinenko murhattiin teehen laitetulla poloniumilla Lontoossa vuonna 2006.

Navalnyin lehdistösihteeri Kira Yarmysh julkaisi Twitterissä kuvan Navalnyin siirrosta, mukana oli puoliso Julia Navalnaja.
Navalnyin lehdistösihteeri Kira Yarmysh julkaisi Twitterissä kuvan Navalnyin siirrosta, mukana oli puoliso Julia Navalnaja. (Kuva Kira Yarmush)

Muita tunnettuja myrkytystapauksia, joihin Venäjän hallinnon epäillään osallistuneen, on ukrainalaisen oppositiopoliitikko Viktor Justshenkon myrkyttäminen vuonna 2004 ja tuoreimpana entisen tiedustelu-upseerin Sergei Skripalin venäläisellä novitshok-hermomyrkyllä tehty myrkytysyritys vuonna 2018 Salisburyssa, Englannissa.

Juristin koulutuksen saanut Aleksei Navalnyi, 44, on tullut tunnetuksi presidentti Vladimir Putinin ankarana arvostelijana ja hän on paljastanut useita hallinnon sekä valtionyhtiöiden korruptiotapauksia sekä väärinkäytöksiä. Hän on kuitenkin saanut itse poliittiseksi katsottuja vankeustuomioita. Vuonna 2017 hänen kasvoilleen heitettiin happoa ja vuonna 2019 Navalnyi vietiin vankilasta sairaalaan, syyksi ilmoitettiin vakava allergiakohtaus.

Juttuvinkki: Ugandan murhamysteeri: Kokaiinia, tuholaismyrkkyä – sekä tunnistamatonta ruskeaa ainetta

Oppositiojohtajaa hoitaneiden venäläislääkäreiden mukaan Navalnyin oireet johtuvat aineenvaihdunnan häiriöstä ja verensokerin laskusta, eivätkä he kertomansa mukaan ole löytäneet myrkkyä elimistöstä. Lääkärit kuitenkin kielsivät siirtämästä potilasta saksalaiseen sairaalaan, joka sai puolison Julia Navalnajan epäilemään viivyttelyn johtuvan siitä, että myrkyn haluttiin poistuvan elimistöstä sitä ennen.

Tapauksessa on vedottu kansainvälisesti myös presidentti Vladimir Putiniin, ja yllättäen perjantai-iltana lääkärit antoivat luvan siirrolle. Lauantaina Aleksei Navalnyia kuljettava yksityiskone lähti noin viiden aikaan aamulla Suomen aikaa Saksaan, jonne kone laskeutui ennen kello kymmentä.

Navalnyia hoidetaan Charité-sairaalassa Berliinissä. Lennon on järjestänyt saksalainen kansalaisjärjestö ja saksalaislääkärit olivat lentäneet jo aikaisemmin Venäjälle.

Lue myös: Britit julkistivat myrkkyiskusta epäiltyjen kuvat – ”He ovat Venäjän sotilastiedustelun agentteja”

Kommentoi Facebookissa