Britit julkistivat myrkkyiskusta epäiltyjen kuvat – ”He ovat Venäjän sotilastiedustelun agentteja”

Britit nimeävät hermomyrkkyiskun syyllisiksi Alexander Petrov ja Ruslan Boshirov -nimiä käyttäneet GRU:n agentit.

Britit nimeävät hermomyrkkyiskun syyllisiksi Alexander Petrov ja Ruslan Boshirov -nimiä käyttäneet GRU:n agentit. (Kuva Metropolitan Police)

Pääministeri Theresa Mayn mukaan Venäjän valtio on vastuussa hermomyrkkyiskusta.

NOVITSHOK Kahta venäläistä sotilastiedustelu GRU:n agenttia epäillään brittien mukaan entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin, tämän tyttären ja tapausta tutkineen poliisin murhayrityksestä novitshok-hermomyrkyllä Salisburyssa maaliskuussa.

Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti tiedustelutietojen vahvistavan, että Alexander Petrov ja Ruslan Boshirov -nimiä käyttäneet miehet ovat agentteja. May totesi GRU:lla olevan erittäin kurinalainen organisaatio, jonka johdosta hyväksyntä operaatiolle on saatu Venäjän johdosta.

Syytteet noin 40-vuotiaita miehiä vastaan nostettiin salaliitosta murhaan, murhayrityksestä, sekä vakavan ruumiinvamman tuottamisesta. Miehet ovat käyneet myös aiemmin Britanniassa ja käyttävät Venäjän passeja sekä todennäköisesti vääriä nimiä. Britit eivät pyydä miesten luovutusta, koska Venäjä ei luovuta omia kansalaisiaan.

Metropolitan Police vahvistaa, että miesten jäljiltä on lontoolaisesta hotellihuoneesta löydetty myrkkyjäämiä. He saapuivat Aeroflotin lennolla Moskovasta Gatwickiin perjantaina 2. maaliskuuta ja poistuivat sunnuntaina 4. maaliskuuta. Kaksikko oli tehnyt valvontakameroiden vahvistaman tiedustelumatkan Skripalien asunnolle lauantaina ja palasivat myös sunnuntaina paikalle.

Ex-vakooja Sergei Skripal sekä hänen tyttärensä selvisivät murhayrityksestä. Sen sijaan myöhemmin myrkylle altistuneen pariskunnan nainen kuoli. Poliisin mukaan pariskunta joutui uhriksi, kun hermomyrkystä yritettiin päästä piittaamattomasti eroon.

Vuonna 2007 entinen agentti Aleksandr Litvinenko myrkytettiin poloniumilla Lontoossa. Britit osoittivat syyllisiksi kaksi nykyään duumassa toimivaa entistä turvallisuuspalvelun henkilöä, joita Venäjä ei suostu luovuttamaan.

Venäjä kiistää osuutensa asiaan sekä nyt brittien julkistamat tiedot.

Lue myös: Novitshok-hermomyrkylle altistunut nainen kuoli Britanniassa – mies kriittisessä tilassa

Kommentoi Facebookissa