KIRJALLISUUS Suomalaisuus on monelle suomalaiselle sitä, miten suomalainen kirjallisuus ja runous on suomalaisuutta kuvannut. Näin pohti tasavallan presidentti Sauli Niinistö tervehdyksessään Suomen Kirjailijaliiton 120-vuotisjuhlassa Kansallisteatterissa.
Puheensa aluksi presidentti Niinistö onnitteli Suomen Kirjailijaliittoa lämpimästi. Vaikka suomalainen kirjallisuus on kansainvälisesti vertaillen nuorta, niin presidentti Niinistön mukaan se on piirtänyt suomalaisuutta paljon.
Presidentti kertoi, miten äskeisellä Yhdysvaltain-matkalla häneltä kysyttiin, mitä se suomalaisuus oikein on.
– Ja siitä selkäytimestä lähdin selostamaan, että se on sellaista mitä suomalainen kirjallisuus on kuvaillut Vänrikki Stoolin tarinoista vaikka Pohjantähden alle. Tai sitten Juice Leskinen tai Jorma Etto runoissaan.
Suomalaiset arvostavat lukemista, sillä kirjastosta tehdään vuosittain 70 miljoonaa lainausta. Luku on maailmanlaajuisesti kova, ja presidentti kertoi ”eräästä valtiovarainministeristä”, joka tarinan mukaan vaati kirjastoja maksullisiksi.
– Mitä ei kerrota on se, että mitä häneltä kysyttiin. Häneltä kysyttiin, että pitääkö ihmisen maksaa – jos pakko on jostain maksaa – mieluummin sairauskuluja kuin kirjastokuluja. Mutta tämä valtiovarainministerimme teki kyllä tuplavirheen siinä mielessä, että meni vastaamaan teoreettiseen kysymykseen, ja sitten hän ei tainnut siinä vaiheessa ollenkaan tietää sitä, että lukuharrastuksilla on merkittävä yhteys myöskin ihmisen terveystilaan. Siis merkittävä hyödyllinen yhteys.
Valtiovarainministeri oli luonnollisesti Sauli Niinistö itse, kaksikymmentä vuotta sitten.
– Onko sitten jo kaikki kirjoitettu? presidentti kysyi ja vastasi.
– Koskaan ei kirjoiteta liikaa eikä koskaan lueta liikaa.
Suomen Kirjailijaliitto on suomenkielisten kaunokirjailijoiden ammatillinen ja aatteellinen järjestö. Kirjailijaliiton tehtävänä on valvoa ja kehittää kirjailijoiden taiteellisia, ammatillisia ja taloudellisia etuja ja edistää suomalaista kirjallisuutta.
Varsinainen liiton perustava kokous pidettiin 10.10.1897, nykyisenä suomalaisen kirjallisuuden ja Aleksis Kiven päivänä.
- Lähde Tasavallan presidentin kanslia
Kommentoi Facebookissa