Presidenttien vene Kultaranta II on esillä Tamminiemessä

Kaunislinjainen, ruotsalaisista kilpaveneistä muotonsa saanut vene rakennettiin ensiluokkaisista materiaaleista.

Kaunislinjainen, ruotsalaisista kilpaveneistä muotonsa saanut vene rakennettiin ensiluokkaisista materiaaleista. (Kuva Suomen merimuseo)

Vene on ollut käytössä usean presidentin virkakauden ajan Lauri Relanderista Urho Kekkoseen.

VENEILY Presidenttien ”virkavene” Kultaranta II on esillä Tamminiemen puistossa kahden viikon ajan 27.5.–11.6. Kultaranta II:een pääsee tutustumaan ilman pääsymaksua Tamminiemen museon aukioloaikoina eli keskiviikosta sunnuntaihin klo 11–17.

Vene on ollut käytössä usean presidentin virkakauden ajan Lauri Relanderista Urho Kekkoseen. Varsinkin presidentit P.E. Svinhufvud ja Kekkonen käyttivät venettä aktiivisesti myös saaristoretkillään.

1920-luvun lopulla valmistuneessa Kultaranta II:ssa on tilat kahden hengen miehistölle ja kymmenelle matkustajalle. Kaunislinjainen, ruotsalaisista kilpaveneistä muotonsa saanut vene rakennettiin ensiluokkaisista materiaaleista, ja ylellisyyden tuntua lisäsivät sähköllä toimivat ajo- ja sisävalot, puhvelinnahalla verhoillut istuintyynyt ja kultareunuksiset samettiverhot.

Kultaranta II oli aktiivikäytössä aina 1970-luvun alkuun saakka. Nykyään se kuuluu Kotkassa sijaitsevan Suomen merimuseon kokoelmiin.

Kommentoi Facebookissa