OLYMPIALAISET Kansainvälinen Olympiakomitea KOK päättänee huhtikuussa Tokion 2020 kesäolympiakisojen uudesta ajankohdasta. Koronavirusepidemia paisuu ympäri maailman, ja on jo vahvistamista vailla selvää, ettei kisojen avajaisia järjestetä 24. heinäkuuta.
Eri lähteiden mukaan KOK harkitsee kisojen siirtämistä joko syksylle 2020, kesälle 2021 tai kesälle 2022. Ratkaisu tehdään sillä perusteella, miten koronavirus tulevina viikkoina leviää. Jos tilanne ei helpota, järjestettäneen kisat 2021 tai 2022.
Urheilijoita ja lajiliittoja KOK:n jahkailu raivostuttaa. Viime viikon lopulle saakka Japanissa ja KOK:ssa uhottiin, että kisat järjestetään alkuperäisessä aikataulussaan. Kisojen valmistelut jatkuvat toistaiseksi aikataulussaan ja soihtuviestikin on käynnissä.
KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach on aiheellisesti saanut kritiikkiä niskoilleen. Hän on lausunut olympialaisista suorastaan runollisia korulauseita, kun samaan aikaan koko maailma on virusepidemian takia aika lailla sekaisin.
Bachin toiminta on raivostuttanut ennenkin. Rio de Janeiron 2016 olympiakisoja hän kehui antaumuksella ja katsoi KOK:n todistaneen, että upeat kisat voi järjestää kaupungissa, jossa on ongelmia.
KOK onnistui Riossa lähinnä rahastuksessa sekä Brasilian yhteiskunnallisten ongelmien tuomisessa globaaliin julkisuuteen. Kisojen jäljiltä jäi liuta ruostuvia suorituspaikkoja, joille ei ole uusiokäyttöä. Kisoihin paloi miljardeja euroja, joista Rio de Janeiron kaupunki hyötyi vain vähän.
Pian Bach pääsee kertomaan korulauseita siitä, miten tärkeää ihmisten terveys ja turvallisuus on KOK:lle. Todennäköisesti hän kuvailee Tokiossa 2021 järjestettävien olympialaisten symboloivan maailman toipumista massiivisesta kriisistä.
Todellisuudessa Bach ja KOK elättelivät toiveita olympialaisen alkuperäisestä aikataulusta viime viikkoon saakka. Kanta muuttui vasta boikottiuhkailujen myötä.
KOK profiloi itsensä epäkaupallisena hyväntekeväisyysjärjestönä. Todellisuudessa olympialiike on massiivinen rahantekokoneisto. Olympiakisojen miljardituotoilla tuetaan urheilua, mutta KOK:kin elää siinä sivussa leveästi.
Tokion olympiakisojen budjetti on noin 12 miljardia euroa. Kisoja ei ole varaa jättää järjestämättä.
Jo kisojen siirtäminen maksaa muutaman miljardin. Moisen massatapahtuman siirtäminen maailman suurimmalla kaupunkialueella (Tokio/Jokohama) vaatii valtavia resursseja.
Kansainvälinen Olympiakomitea saisi positiivisempaa julkisuutta, jos myöntäisi asian avoimesti. Luonnollinen evoluutio on tehnyt huippu-urheilusta läpikaupallista viihdettä. Nykypäivän urheilufanit eivät pane pahakseen, jos joku siinä sivussa tienaa rahaakin.
Lässytyksillään Bach luo KOK:sta koomisenkin kuvan. Olympialaisten julkisuuskuvalle hänen Tokio-lausuntonsa tekevät vain hallaa.
Kenties Tokion jälkeen KOK ottaa askeleen nykyaikaan. Se edellyttää viestintästrategian muuttamista ja mahdollisesti puheenjohtajankin vaihtamista.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Koronavirus siirtämässä Tokion olympialaiset – Suomi menettämässä suurimman mitalitoivonsa
Kommentoi Facebookissa