Koronavirus siirtämässä Tokion olympialaiset – Suomi menettämässä suurimman mitalitoivonsa

Olympiarenkaat Tokion olympiastadionin edessä

Olympiarenkaat Tokion olympiastadionin edessä. (Kuva AOP)

Tokion olympiakisoille puuhataan kulissien takana jo vaihtoehtoista aikataulua kesälle 2021.

OLYMPIALAISET Olympiatuli on tuotu Japaniin ja soihtuviesti kulkee yleisön hurratessa. Kisajärjestäjät ja Kansainvälinen Olympiakomitea KOK uhosivat pitkään, että kisat viedään heinä-elokuussa läpi suunnitelmien mukaisesti, mutta sunnuntaina ilmoitettiin, että kisoja voidaan siirtää.

Kisojen järjestäminen alkuperäisessä aikataulussaan alkaa olla erittäin epävarmaa. Koronavirusepidemia pahenee päivittäin ympäri maailman ja Japanissakin on jo yli tuhat tartuntaa.

Kisoja saatetaan siirtää parilla kuukaudella. Toinen vaihtoehto kisoille olisi kesä 2021.

KOK ilmoitti asettaneensa itselleen kuukauden harkinta-ajan. Päätös on luvassa siis huhtikuun lopulla.

Useat kansalliset lajiliitot ovat jo vaatineet kisojen siirtämistä. Yhdysvaltojen yleisurheiluliitto ja uimaliitto ovat näistä liitoista suurimmat. Niiden mielipiteellä on valtavasti painoarvoa.

Olympiaurheilijat kärsivät matkustuskiellosta ja harjoittelupaikkojen sulkemisesta. Kisoihin on aikaa enää neljä kuukautta, mutta epidemia kestänee maailmalla vielä ainakin muutaman kuukauden, joten riittävään harjoitteluun ei kaikilla ole mahdollisuuksia.

Matkustuskieltojen takia dopingtestauksiakaan ei ehditä suorittamaan. Jos koronavirusepidemia ei pian hellitä, on kisojen siirtäminen perusteltua jo antidopingtyönkin takia.

KOK joutuu yhä kovempaan paineeseen. Järjestön puheenjohtaja Thomas Bach tunnetaan uhmakkuudestaan. Jännityksellä odotetaan, miten pitkään hänellä on uhmakkuutta kieltäytyä kisojen siirtämisestä.

Raha on tietenkin ratkaisevassa roolissa. Kisoja ei ole varaa jättää järjestämättä, koska siitä koituisi Japanille sekä KOK:lle miljardien eurojen tappiot.

Kisojen siirtäminenkin tulee kalliiksi. Se on tosin edullisempi ratkaisu kuin kisojen peruuttaminen kokonaan.

Suomen suurimmalle mitalitoivolle nyrkkeilijä Mira Potkoselle kisojen siirtäminen vuoteen 2021 tietäisi varmuudella olympiamatkan peruuntumista. Naisten nyrkkeilyssä olympiakisojen yläikäraja on 40 vuotta. Potkonen viettää nelikymppisiään ensi syksynä.

Potkonen oli Rio de Janeiron 2016 olympiakisoissa ainoa suomalaismitalisti. Hän voitti Riossa pronssia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomen järjestämät jääkiekon MM-kisat siirtyvät vuoteen 2023?

Kommentoi Facebookissa