Tärkeintä kaikessa on hyvinvoiva karja – ”Mukana matkassa on aina maalaisjärki”

Jurmun maitotilan tehotiimi, Juhani, Sirpa sekä Henri kipparoivat noin sadan lehmän lypsykarjatilaa hyvän ja tiiviin yhteishengen voimin.

Jurmun maitotilan tehotiimi, Juhani, Sirpa sekä Henri kipparoivat noin sadan lehmän lypsykarjatilaa hyvän ja tiiviin yhteishengen voimin. (Kuva Anne Anttila)

Jurmun tilalla tiedetään, että pärjäämiseen edellytyksenä on myös hyvä toimintasuunnitelma.

MAATALOUS Sirpa ja Juhani Jurmu ovat luotsanneet Pudasjärven Sarakylässä sijaitsevaa lypsykarjatilaansa jo 20 vuoden ajan. Isäntäparin mukaan tärkeintä ei ole nopea kasvuvauhti, vaan tasainen tahti ja hyvinvoiva karja.

– Tilaa on kehitetty ja laajennettu tarpeen mukaan. Mukana matkassa on aina ollut myös laskukone sekä perinteinen maalaisjärki, isäntäpari luonnehtii hymyillen.

Vuonna 1999 tehdyn sukupolvenvaihdoksen aikoihin isännän kotitilalla oli 16 lypsävän parsinavetta, reilut 15 hehtaaria peltoa sekä 115 hehtaarin verran metsää.

– Tällaisilla lukemilla lähdettiin liikkeelle, joskin tuotantotuen saannin edellytyksenä oli kuitenkin maidontuotannon laajentaminen. Niinpä teimme lähes saman tien kattavan navettaremontin, jonka yhteydessä lisäsimme myös parsipaikkoja. Laajennuksen myötä lypsävien määrä saatiin nostettua kolmeenkymmeneen ja nuorkarjallekin saatiin siihen hetkeen riittävät 20 paikkaa, isäntäpari taustoittaa.

Sirpa ja Juhani ovat kehittäneet tilaansa karja edellä.

– Myös kaikki investoinnit tehdään karjan kokonaisvaltaista hyvinvointia ajatellen. Periaatteemme on, että kun karjalla on hyvät olosuhteet ja paras mahdollinen ruoka, niin maitoakin tulee.

Henri sanoo kasvaneensa maamiehen töihin. – Olen onnekas, kun saan työskennellä yhdessä vanhempieni kanssa. Tämä on turvallisin tapa valmistautua tilan isännyyteen.
Henri sanoo kasvaneensa maamiehen töihin. – Olen onnekas, kun saan työskennellä yhdessä vanhempieni kanssa. Tämä on turvallisin tapa valmistautua tilan isännyyteen. (Kuva Anne Anttila)

Pressuhalli antoi pelivaraa

Hyvinvoinnin ylläpitämiseksi tilalla siirryttiin vuonna 2010 robottilypsyyn ja uuden pihaton myötä tilalla otettiin käyttöön myös aperuokinta.

– Yhdellä robotilla aloitettiin, mutta neljä vuotta myöhemmin otimme käyttöön myös toisen. Samoihin aikoihin suunnittelimme myös navetan laajennusta, mutta maidon tuottajahinnan pudotus laittoi hankkeen jäähylle.

Tilan kehittäminen ei pysähtynyt kuitenkaan tähän, sillä vuonna 2015 Jurmun tilalle hankittiin laajennusosan ”korvikkeeksi” pressuhalli.

– Käytännöllinen kaarihalli toimi erinomaisena väliaikaisratkaisuna ja antoi tarvittavaa väljyyttä myös tilan kehittämiseen. Siirsimme pressuhalliin 20 umpilehmää ja hallin ansiosta pystyimme jopa kasvattamaan lypsävien määrää.

Viisi vuotta kestäneen tuumaustauon aikana Jurmun tilalla ei jääty kuitenkaan lepotilaan.

– Ajatus kulki koko ajan kohti navetan laajennusta. Raivasimme ja lisäsimme peltoa, kasvatimme karjamäärää ja yritimme muutenkin pysyä kehityksen mukana, isäntäpari selvittää.

Ennen kotitilansa isännyyttä Juhani toimi muutaman vuoden ajan myös maatalouslomittajana. – Vierailut oman tilan ulkopuolella ovat rikastuttava kokemus. Niinpä suosin edelleen myös erilaisia pienryhmiä ja koulutuksia.
Ennen kotitilansa isännyyttä Juhani toimi muutaman vuoden ajan myös maatalouslomittajana. – Vierailut oman tilan ulkopuolella ovat rikastuttava kokemus. Niinpä suosin edelleen myös erilaisia pienryhmiä ja koulutuksia. (Kuva Anne Anttila)

Hyvä ja toimiva yhteistyö

Tilan määrätietoinen kehittäminen on tuottanut myös toivottua tulosta. Onnistunut peltoviljely, toimintojen tehostaminen sekä karjan hyvinvointi näkyvät myös tuotoksissa, jotka ovat vuositasolla nousseet lähes 100 000 maitolitralla.

Myös Henri-pojan mukaantulo tilan tuottajatiimiin on tervetullut vahvistus. Kolmikko, Henri, Sirpa ja Juhani perustivat vuoden 2019 alussa maatalousyhtymän ja saman vuoden huhtikuussa tila muutettiin osakeyhtiöksi.

– Samalla porukalla jatketaan osakeyhtiönäkin. Meillä on hyvä ja toimiva yhteistyö. Tämän kokoluokan maitotilalla täytyy ajatella myös jaksamista, joten tiivis tiimityö tuo mukanaan myös tarvittavaa joustoa. Ja onhan tämä työ muutenkin mukavaa ja mukaansa tempaavaa, Henri kertoo tyytyväisenä.

Työtä Jurmun maatilalla riittää jatkossakin, sillä kuluvan vuoden helmikuussa tilalla otettiin käyttöön pitkään suunniteltu pihaton laajennusosa.

Pihatto saa lisäpituutta 18 metrin verran, joten laajennuksen myötä lehmäpaikkojen määrä nousee noin sataan kolmeenkymmeneen. Automaatiotakin on lisätty ja samalla navettarakennukseen asennetaan myös alaslaskettavat kennoikkunat.

– Taustalla ja tavoitteena on luoda mahdollisimman vakaa toiminta-alusta tulevaisuuteen ja ennen kaikkea tilan tulevalle jatkajalle. Olemme tavattoman kiitollisia, että Henri on kiinnostunut alasta ja ilmaissut kiinnostuksensa myös tilanpitoon.

  • Haastattelu on julkaistu myös Suomalainen Maaseutu -kuukausilehdessä

Lue myös: Perunatilan pito luonnistuu oman perheen voimin – ”Elämä maamiehen saappaissa on aina ollut minun juttuni”

Kommentoi Facebookissa