Desinfioivat puhdistusliinat ja kosteuspyyhkeet eivät kuulu wc-pönttöön – ne eivät hajoa kastuessaan

Desinfioivat puhdistusliinat, nenäliinat, talouspaperit ja muut vastaavat tuotteet tulee käytön jälkeen laittaa sekajätteisiin.

Desinfioivat puhdistusliinat, nenäliinat, talouspaperit ja muut vastaavat tuotteet tulee käytön jälkeen laittaa sekajätteisiin. (Kuva Fotolia)

Puhdistusliinat aiheuttavat helposti tukoksia viemäriputkissa ja jätevedenpumppaamoilla.

KORONAVIRUS Koronavirustilanteen johdosta erilaisten paperien ja puuvillakuituisten hygieniatuotteiden käyttö on lisääntynyt runsaasti. Käsi- ja muusta hygieniasta tuleekin nyt huolehtia erityisen hyvin.

Desinfioivat puhdistusliinat, nenäliinat, talouspaperit ja muut vastaavat tuotteet tulee käytön jälkeen laittaa sekajätteisiin, ei wc-pönttöön, muistuttaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

WC-pönttöön huuhdellut puhdistusliinat ja muut vastaavat hygieniatuotteet aiheuttavat helposti tukoksia viemäriputkissa ja jätevedenpumppaamoilla. Päinvastoin kuin vessapaperi, nämä tuotteet on suunniteltu niin, että ne eivät hajoaisi kastuessaan.

Kiinteistöissä viemäriputkiin muodostuvien tukosten avaamisesta koituu lasku ja vaivaa asukkaille, tukoksista voi myös aiheutua ympäristön pilaantumista.

– HSY:n alueella pumppaamotukokset ovat lisääntyneet hieman, mutta toistaiseksi laajamittaista ongelmaa ei ole ollut. Nykyisessä poikkeustilanteessa työntekijäresurssin kohdentaminen tukosten avaamiseen ei ole toivottavaa, toteaa yksikön päällikkö Petteri Jokinen.

Vessanpönttöä ja viemäriä tulee käyttää vain siihen mihin se on tarkoitettu, eli sinne saa laittaa wc-paperia, ulosteita sekä pesuvesiä. Vessassa on hyvä olla roskapönttö, johon voi laittaa muut roskat. Koronavirustilanteen aikana nenäliinat tulee toistaiseksi laittaa sekajäteastiaan, ei biojätteeseen.

Lue myös: Kuntaliitto vetoaa hallitukseen – koronakriisi aiheuttaa miljardiluokan kustannukset

Kommentoi Facebookissa