Uudellamaalla on selkeästi enemmän koronavirustartuntoja kuin muualla maassa – rajoituksia noudatettava tiukasti

Vaikka suurimmalla osalla koronaviruksen aiheuttama tauti on melko lievä, sairaus voi olla vakava etenkin niille ikäihmisille, joilla on jokin perussairaus.

Vaikka suurimmalla osalla koronaviruksen aiheuttama tauti on melko lievä, sairaus voi olla vakava etenkin niille ikäihmisille, joilla on jokin perussairaus. (Kuva Fotolia)

Yhteensä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu 438 koronavirustartuntaa.

KORONAVIRUS Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä seurataan päivittäin koronavirustilanteen etenemistä sekä potilas-, henkilöstö- ja materiaalitilannetta. Sairaaloissa valmistaudutaan koronaviruspotilaiden määrän lisääntymiseen.

​HUS:n alueella todettujen koronavirustartuntojen määrä lisääntyi selkeästi loppuviikkoa kohden. HUSLABissa analysoiduissa näytteissä todettiin viime viikon perjantaina 53, lauantaina 71 ja sunnuntaina 60 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä HUS:ssa on todettu 438 koronavirustartuntaa.

– Koronavirustartuntoja on HUS:n alueella selkeästi enemmän kuin muualla maassa. Erityisesti Uudellamaalla on tärkeää, että kansalaiset noudattavat Suomen hallituksen antamia ohjeita tiukasti ja pyrkivät kaikin keinoin estämään tartuntoja, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

HUS:n henkilökunnan koronavirusnäytteiden ottoa on tasaisesti lisätty ja uusia tartuntoja on todettu myös henkilökunnan keskuudessa. Kaiken kaikkiaan henkilökunnan tartuntoja on noin 40. Tartunnan saaneet työntekijät on asetettu eristykseen. Tartunnalle altistuneet selvitetään ja asetetaan kotikaranteeniin.

– Vaikka näillä toimenpiteillä on vaikutusta toimintaan, näemme ne välttämättömiksi, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua, sanoo Mäkijärvi.

Eristyksessä ja kotikaranteenissa olevien työntekijöiden määrä vaihtelee päivittäin. HUS:ssa seurataan henkilöstötilannetta tarkasti. Päivittäin 7–10 prosenttia henkilökunnasta on ollut poissa eri syistä. Koko HUS:n tasolla henkilöstön poissaolotilanne on ollut normaali vuoden aikaan suhteutettuna.

Koronaviruspotilaiden hoidon osalta tilanne HUS:ssa on vielä rauhallinen. Hoidossa on noin 30 tartunnan saanutta vuode- ja teho-osastoilla. Potilashoidon yksiköt eivät ole ruuhkautuneet. Päivystysvastaanotoilla on ollut jopa normaalia rauhallisempaa. Päivystysapu numerossa 116 117 on pystynyt viikonlopun aikana palvelemaan normaalisti. Varusteiden ja materiaalin riittävyydestä huolehditaan monella tavalla.

– Estämme hamstrausta ja lisäämme viestintää suojavarusteiden oikeanlaisesta käytöstä. Suojainten sijoitteluun yksiköissä kiinnitetään huomiota ja siten estetään, ettei niitä viedä luvattomasti pois sairaalakäytöstä, sanoo Mäkijärvi.

Silmäsuojien ja visiirien saatavuudessa on ollut saatavuusongelmia. HUS:n välinehuollossa on testattu niiden puhdistamista. Samoin käsidesin pumppupullojen saatavuudessa on ollut ongelmia, mutta käsidesiä on saatavissa isoissa pakkauksissa. HUS Apteekissa on myös selvitetty mahdollisuuksia käynnistää käsidesin omaa tuotantoa.

Huoltovarmuuskeskus on käynnistämässä suojainten jakelun sairaanhoitopiirien varastoihin. HUS on ollut osaltaan aktiivisesti edistämässä, että suojavarusteiden ja joidenkin muiden kriittisten materiaalien kotimainen valmistus käynnistyy lähiviikkoina.

Lue myös: Desinfioivat puhdistusliinat ja kosteuspyyhkeet eivät kuulu wc-pönttöön – ne eivät hajoa kastuessaan

Kommentoi Facebookissa