Punaviini on joulupöydän ikisuosikki – juomatrendit ovat vuosien saatossa kuitenkin keventyneet

Kahdella joulunalusviikolla punaviinin kysynnän ennakoidaan olevan noin 1,8 miljoonaa litraa. (Kuvituskuva Fanny Haga/ Alko)

Alkon joulusesongin vilkkaimpana asiointipäivänä palvellaan noin 470 000 asiakasta.

ALKOHOLI Joulupöydän juomavalinnat ovat monipuolisia ja mukautuvat monenlaisten makujen ympärille. Alko kertoo, että ekologisuus kiinnostaa yhä useampaa asioijaa. Punaviini ja olut pitävät pintansa joulupöydän suosikkijuomina.

Joulu on Alkossa vuoden kiireisin sesonki. Myynnin arvioidaan kasvavan 150 prosentilla normaaliin ajanjaksoon verrattuna. Lähes kaikkien tuoteryhmien myynti kasvaa.

Jouluviikolla Alkossa ennustetaan asioivan noin 1,8 miljoonaa asiakasta, kun keskimäärin Alkossa käy noin miljoona asiakasta viikossa. Vilkkain päivä on perjantai 22.12., jolloin myymälöissä ollaan valmiita palvelemaan noin 470 000 asiakasta.

Joulu on monille tärkeä ja rakas ruokajuhla, jolloin myös ruuan ja juoman yhdistämiseen halutaan erityisesti panostaa. Juomia ostetaan edelleen myös lahjaksi.

Punaviini on joulupöydän perinteikäs tähti. Kahdella joulunalusviikolla punaviinin kysynnän ennakoidaan olevan noin 1,8 miljoonaa litraa, kun normaalina ajankohtana kysyntä on noin 700 000 litraa. Toinen joulun vakioruokajuoma on olut, jonka kysyntä kaksinkertaistuu.

– Samppanjan kuplista nautitaan yli kolminkertaisesti normaaliin verrattuna. Portviinit, liköörit, madeirat ja sherryt ovat itseoikeutettua seuraa joulun makeille herkuille ja näiden juomien myynti kasvaakin ihan merkittävästi normaaliin ajanjaksoon verrattuna. Konjakit, viskit ja rommit löytävät tiensä usein lahjapakettiin, vinkkaa tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindström.

Lämpimät, perinteiset glögit ovat saaneet rinnalleen uusia vaihtoehtoja.

– Glögimaustetut kuohuviinit ovat suosittuja alkumaljoja ja vaaleat glögit taipuvat erityisen hyvin nautittavaksi kylminä jäillä ja vaikkapa appelsiininkuorella koristeltuna.

Juomatrendit ovat Lindströmin mukaan vuosien saatossa keventyneet. Alkoholittomat vaihtoehdot on otettu osaksi juomavalikoimaa ja niitä löytyykin lähestulkoon kaikista juomaryhmistä.

– Arvokkaammat ja usein tuhdimmat vanhan maailman klassikot kuten Bordeaux´n punaviinit ja Veneton amaronet eivät toki ole joulusta kadonneet, mutta niitä nautiskellaan ehkä ruuan sijaan vasta myöhemmin illasta hyvien juustojen seurassa. Kuohuviinit ja roseeviinit löytävät yhä useammin paikkansa joulupöydästä puhumattakaan oluista, joiden moninaiset tyylit toimivat hienosti joulun ruokamakujen kanssa.

Myytin siitä, että lasipullo on viinille ainoa oikea pakkaus, voi Lindströmin mukaan unohtaa. Pienin hiilijalanjälki on hanapakkauksella. Seuraavaksi ympäristön kannalta vastuullisempia valintoja ovat kartonkitölkki, viinipussi, alumiinitölkki, PET-muovipullo ja kevyt lasipullo.

Lue myös: Joulukuusen saa hakea valtion metsästä luvan kanssa – onnistuu vain pohjoisessa

Kommentoi Facebookissa