Putin voitti odotetusti Venäjän presidentinvaalit ennätyslukemilla – samalla juhlittiin Krimin valtauksen vuosipäivää

Vladimir Putin pysyy vallassa Venäjällä ainakin vuoteen 2024 asti ja on tuolloin 71-vuotias.

Vladimir Putin pysyy vallassa Venäjällä ainakin vuoteen 2024 asti ja on tuolloin 71-vuotias. (Kuva AOP)

Venäjän presidentinvaalien tarkkailijat ovat raportoineet häikäilemättömistä tavoista tehdä vaalivilppiä.

VENÄJÄN PRESIDENTINVAALIT Venäjän presidentinvaalit pidettiin eilen, Krimin valtauksen vuosipäivänä. Venäjä liitti Krimin laittomasti Venäjään 18.3.2014. Valtaaminen on tuomittu kansainvälisesti, mutta Venäjällä se vain kasvatti presidentti Vladimir Putinin suosiota. Samoin Britanniassa tapahtunut venäläisen ex-agentin myrkyttäminen on käännetty lännen salajuoneksi Putinia ja Venäjää vastaan.

Kremlin edustalle oli eilen illalla kerääntynyt ihmisiä juhlimaan, ja paikalle saapui myös nykyinen ja tuleva presidentti Putin. Voittajasta ei ollut epäselvyyttä ja juhlaan olikin aihetta, sillä viranomaisten ilmoituksen mukaan lähes kaikki presidentinvaaleihin ja Putinin voittoon liittyvät äänestysluvut kasvoivat.

Kun 99,79 prosenttia äänistä oli laskettu, Putinin osuus oli 76,67 prosenttia. Äänestäjien määrässä se tarkoittaa yli 55 miljoonaa venäläistä, kun kuusi vuotta aikaisemmin Putinin puolella oli 45,6 miljoonaa äänestäjää. Entinen ennätys oli vuoden 2008 vaaleissa 52,5 miljoonaa ja Dmitri Medvedevin nimissä.

Äänestysaktiivisuutta yritettiin Venäjällä kasvattaa erilaisilla kuljetusjärjestelyillä, kilpailuilla ja tarjouksilla. Kun vielä muutama tunti ennen äänestysajan loppumista äänestysprosentin kerrottiin olevan noin 60, nousi se lopuksi Venäjän keskusvaalilautakunnan mukaan 67,4 prosenttiin. Vuonna 2012 uurnilla kävi äänioikeutetuista 65,3 prosenttia.

Kansainväliset sekä opposition tarkkailijat ovat raportoineet ja videoineet yhteensä lähes 2 000 epäiltyä vaalivilppitapausta. Videoilla äänestäjät tunkevat useita vaalilippuja yhdellä kertaa laatikkoon, häikäilemättömimmissä kuvissa näkyy, kuinka jopa vaalivirkailija ottaa kirjoituspöydän lokerosta nipun äänestyslippuja ja pudottaa ne uurnaan.

Vladimir Putin valittiin nyt Venäjän presidentiksi neljättä kertaa, ensin hän toimi presidenttinä vuosina 2000–2008. Kahden virkakauden rajoituksen johdosta hän oli välissä Venäjän pääministerinä, ja nykyinen pääministeri Dmitri Medvedev vuosina 2008–2012 presidenttinä. Putin pysyy vallassa Venäjällä ainakin vuoteen 2024 asti ja on tuolloin 71-vuotias.

Toiseksi vaaleissa on tulossa kommunistien ehdokas Pavel Grudinin yli 11 prosentin äänisaaliilla, Vladimir Zhirinovskin osuus on alle kuusi prosenttia. Putinin kummityttö ja hänen vastustajakseen ilmoittautunut toimittaja ja televisiojuontaja Ksenija Sobtsak sai noin 1,66 prosenttia äänistä.

Kommentoi Facebookissa