Puusta voi tehdä vaikka t-paidan – ympäristöystävällisesti

Puupalttoo on saanut uuden merkityksen, puukuidusta voi tehdä vaikka "TreeShirt"-t-paidan.

Puupalttoo on saanut uuden merkityksen, puukuidusta voi tehdä vaikka "TreeShirt"-t-paidan. (Kuva Spinnova)

Puupohjainen tekstiilikuitu haastaa perinteisen valmistuksen – tavoitteena globaalit markkinat.

TEOLLISUUS Harva tulee miettineeksi farkkuja ostaessaan, että yhden puuvillafarkun valmistukseen on tarvittu noin 11 tuhatta litraa vettä. Tai sitä, että suurin osa maailman tekstiili- ja lankateollisuudesta pohjautuu öljypohjaisiin tuotteisiin, joiden valmistus tuottaa yli 300 kertaa pahempia kasvihuonekaasuja kuin hiilidioksidi.

Puupohjaistenkin viskoosi- ja modal-tekstiilikuitujen valmistukseen käytetään vesistöjä pilaavia kemikaaleja. Tällä hetkellä ei ole olemassa ympäristöystävällistä tapaa tuottaa tekstiiliteollisuuden tarpeisiin soveltuvaa lankaa.

Jyväskylässä toimivan, kaksi vuotta sitten toimintansa aloittaneen Spinnova Oy:n kehittämän tekstiilikuidun idea ja vahvuus on siinä, että kuitu tuotetaan suoraan sellumassasta ilman kemiallista käsittelyä.

– Tämä tekee meidän tuotteesta ainutlaatuisen koko maailmassa ja antaa meille etumatkaa uusien ympäristöystävällisten tuotteiden kehitystyössä, kuvailee yhtiön toimitusjohtaja Janne Poranen.

Sellusta valmistettu lanka voitti Uusi puu -hankkeen järjestämän kilpailun, jossa palkittiin globaalien megatrendien asettamiin haasteisiin vastaavia puuta hyödyntäviä ratkaisuja. Porasen mukaan kiinnostus ympäristöystävällisen tekstiilikuidun tuotantoon on globaaleilla markkinoilla suurta, jopa suurempaa kuin Suomessa.

Puupohjaisen tekstiilikuidun kehitystyö lähti oivalluksesta yhdistää hämähäkin seitin valmistus nanoselluloosan ominaisuuksiin.
Puupohjaisen tekstiilikuidun kehitystyö lähti oivalluksesta yhdistää hämähäkin seitin valmistus nanoselluloosan ominaisuuksiin. (Kuva Spinnova)

Puupohjaisen tekstiilikuidun, kuten viskoosin tuotanto on siirtynyt Euroopasta Aasian maihin, joissa sen tuotannossa käytetään kovia kemikaaleja ja aiheutetaan jätteillä vesistöongelmia.

– Neuvottelemme monien isojen globaalien alan toimijoiden kanssa tulevaisuuden yhteistyöstä. Isoilla tekstiilialan toimijoilla, kuten tekstiilintuottajilla, alan brändiyrityksillä ja jakelijoilla, on tavoitteena saada markkinoille ekologisesti kestäviä materiaaleja ja tuotteita, Poranen kertoo.

Ekologisten tuotteiden kysyntäpaine tulee myös kuluttajilta, joista yhä suurempi osa esimerkiksi Euroopassa on valmis maksamaan tuotteen ekologisuudesta, sen tunnistettavasta alkuperästä ja kestävyydestä enemmän.

Spinnovan puupohjaisen tekstiilikuidun valmistusteknologia käyttää perinteiseen valmistukseen verrattuna 99 prosenttia vähemmän vettä, 80 prosenttia vähemmän energiaa, eikä käytä lainkaan haitallisia kemikaaleja verrattuna puuvillan tuotantoon. Lisäksi langan raaka-aine on kestävästi tuotettua ja lopputuotteena lanka on myös puuvillaa halvempaa.

Puupohjaisen tekstiilikuidun kehitystyö lähti oivalluksesta yhdistää hämähäkin seitin valmistus nanoselluloosan ominaisuuksiin. Nyt valmistusteknologia on valmis pienen mittakaavan tuotantoon. Ympäristöystävällisen tekstiilikuidun globaali markkinapotentiaali on valtava. Esimerkiksi luonnonkuiduista halvimman, puuvillan markkinan koko on yli 50 miljardia dollaria vuodessa. Luonnonkuitujen osuus tekstiilikuitujen kokonaismarkkinasta on noin kolmannes.

Porasen mukaan tekstiilien kulutus tulee kasvamaan tulevaisuudessa nopeammin kuin mitä nykyiset tuotantomenetelmät kykenevät tuottamaan tekstiilejä. Spinnovan kehittämälle teknologialle ja tuotteille on myönnetty viisi kansainvälistä patenttia, jotka yhtiö omistaa.

Kommentoi Facebookissa