Pysäköiminen parkkihallissa jännittää joka toista – joka neljäs on kolhinut autoaan

Parkkihalleissa syntyneet vauriot ovat erittäin yleisiä syitä vauriokorjaukselle.

Parkkihalleissa syntyneet vauriot ovat erittäin yleisiä syitä vauriokorjaukselle. (Kuva Fotolia)

Parkkihallit ahdistavat erityisesti nuoria alle kaksikymppisiä autoilijoita.

LIIKENNE Pysäköinti aiheuttaa monelle päänvaivaa. Taskuparkin kokee haastavaksi lähes joka kolmas vastaaja. Autoklinikan tilaaman kyselyn mukaan joka toinen myöntää jännittävänsä ainakin joskus parkkihalliin pysäköimistä.

Onnettomuustietoinstituutin mukaan vuonna 2015 lähes 45 prosenttia kaikista liikennevahingoista tapahtui pysäköintialueilla. Pysäköinnin aikana syntyneet vauriot ovat myös yleisin syy auton korjauksiin. Kyselyyn vastanneista yli 500 autoilijasta useampi kuin joka neljäs oli vahingoittanut autoa pysäköidessään.

– Yksittäisistä vahinkotyypeistä yleisimpiä ovat peruutusvauriot. Siksi haluamme nostaa erityisesti esiin, miten taskuparkki tehdään turvallisesti, Autoklinikalla korjaustyön laadunvalvonnasta vastaava Tapio Ikävalko sanoo.

Oppi voi tulla tarpeeseen, sillä vain 22 prosenttia kyselyyn vastanneista kokee, että hallitsee taskuparkin erinomaisesti. Taskuparkki tuottaa kyselyn mukaan enemmän päänvaivaa naisille kuin miehille: naisista 12 prosenttia kokee, että ei hallitse taskuparkkia ollenkaan ja lähes 30 prosenttia mieltää sen aika vaikeaksi. Miehistä alle prosentti tunnustaa, ettei hallitse taskuparkkia ja aika vaikeaksi sen luokittelee noin 14 prosenttia.

– Taskuparkki on tekniikkalaji, joka vaatii opettelua ja harjoittelua. Tästä kertoo myös tutkimustuloksemme, jonka mukaan eteläsuomalaiset hallitsevat taskuparkin parhaiten. Pääkaupunkiseudulla voi olla vaikeaa saada itselleen pysäköintipaikkaa, jos taskuparkki ei onnistu, Ikävalko toteaa.

Parkkihalliin pysäköiminen jännittää vähintään joskus peräti 51 prosenttia vastaajista. Nuorista 18–20-vuotiaista vastaajista jopa 82 prosenttia kokee pysäköinnin parkkihalliin haastavaksi.

– Parkkihalleissa syntyneet vauriot ovat erittäin yleisiä syitä vauriokorjaukselle. Yleisenä vinkkinä voisi antaa, että auto kannattaa peruuttaa vapaana olevaan ruutuun. Pysäköintiruudusta poisperuuttaminen on aina riskialttiimpaa, Ikävalko vinkkaa.

Kokeneella korjausalan ammattilaisella riittää ymmärrystä kolaroijille, mutta ei vastuuta pakoileville.

– Jos osuu vahingossa toiseen autoon, tärkeintä on ottaa omasta vahingosta vastuu ja jättää yhteystiedot paikalle. Valitettavan usein kuulemme tapauksista, joissa lommon aiheuttaja on livahtanut paikalta ja maksattaa vaurionsa meillä muilla vakuutuksenottajilla, Ikävalko sanoo.

Vaikka pysäköinnistä syntyneet vauriot ovat yleisiä, henkilöille ja autoille ne aiheuttavat onneksi pääasiallisesti vain pieniä vahinkoja. Parkkipaikoilla syntyneet maalipinnaltaan ehjät, alle kanamunankokoiset lommot on mahdollista korjata maalaamatta PDR-menetelmällä. Siinä lommo oikaistaan vaurion taustapuolelta erikoistyökalujen avulla.

Autoklinikan tilaaman tutkimuksen toteutti SynoInt syyskuussa nettipaneelina, ja siihen osallistui 503 ajokortin omaavaa vastaajaa. Otos oli väestöä demografisesti edustava.

Näin teet turvallisesti taskuparkin

Varmista, että autosi pituuden lisäksi sinulla on noin metri tilaa sekä edessä että takana.

Aja edessä olevan auton rinnalle. Tarkista, että oman autosi perä on vieressä olevan auton perän kohdalla. Muista vilkku!

Käännä ratti ääriasentoon oikealle. Peruuta autoa, kunnes takana oleva auto näkyy kokonaan sivupeilissäsi.

Käännä autosi pyörät suoraan ja jatka peruuttamista.

Peruuta, kunnes autosi etupuskuri on edellä olevan auton perän kohdalla. Käännä ratti ääriasentoon vasemmalle ja jatka peruuttamista.

Kun autosi on kääntynyt paikalleen, suorista renkaat. Tarkista, että takana olevalle autolle jää tilaa poistumiseen.

Kommentoi Facebookissa