Pysyminen ajan hermolla on tärkeää maatilalla – toimintojen järkeistäminen säästää euroja

MTK-Kajaanin yhdistyksen puheenjohtajana vaikuttava Ahti Pussinen pitää tärkeänä, että maidontuottaja ei lakkaa uskomasta omaan työhönsä. – Jos ei ole intoa ja kiinnostusta tekemisiinsä, niin onnistumisetkin ovat harvassa.

MTK-Kajaanin yhdistyksen puheenjohtajana vaikuttava Ahti Pussinen pitää tärkeänä, että maidontuottaja ei lakkaa uskomasta omaan työhönsä. – Jos ei ole intoa ja kiinnostusta tekemisiinsä, niin onnistumisetkin ovat harvassa. (Kuva Anne Anttila)

Ahti Pussinen ja Merja Karjalainen eivät ota 210 lehmän lypsykarjatilallaan turhia riskejä.

MAATALOUS Vuolijoella sijaitseva Rauharannan maitotila on erinomainen esimerkki kainuulaisesta sitkeydestä. Tilan isäntä, Ahti Pussinen ei ole säästellyt aikaa eikä euroja rakentaessaan kotitilastaan isomman sarjan maidontuottajaa.

– Sukupolvenvaihdoksesta on nyt aikaa 21 vuotta. Alussa oli 15 lehmän parsinavetta ja paljon käsityötä. Kuitenkin jo seuraavana vuonna laajensimme ja saimme tilat neljällekymmenelle lypsävälle. Siitä se lähti ja tällä määrällä mentiin vuoteen 2011 saakka, jolloin tilalle nousi uusi, kahden robotin lypsypihatto, Ahti muistelee hymyillen.

Pihaton myötä Rauharannan tilalla siirryttiin myös maidontuotannon suhteen uuteen aikakauteen. Peltojen osalta keskityttiin luomutuotantoon, mutta karjan osalta pidättäydyttiin kuitenkin perinteisessä.

– Tehostaminen tapahtui nopealla nykäyksellä, sillä nostimme karjamäärää vauhdilla ja otimme kolmannen robotin käyttöön jo vuonna 2013. Samoihin aikoihin ostimme myös toisen tilan.

Kaupassa tuli niin maat, koneet kuin tuotantorakennuksetkin.

– Näin jälkeenpäin ajateltuna suurinvestointi tehtiin kuitenkin oikeaan aikaan. Tällä hetkellä ja näillä tuottajahinnoilla tämän kokoluokan laajentamiseen emme enää lähtisi, Ahti kertoo.

Rauharannan kolmen robotin maitotilalla on tällä hetkellä 210 lypsävää ja vaihteleva määrä nuorkarjaa.
Rauharannan kolmen robotin maitotilalla on tällä hetkellä 210 lypsävää ja vaihteleva määrä nuorkarjaa. (Kuva Anne Anttila)

Selkeää ja järkevää

Tällä hetkellä Rauharannan tilalla on 210 lypsävää ja vaihteleva määrä nuorkarjaa. Toimintojen selkeyttämiseksi tilan nuorkarja hoidetaan kymmenen kilometrin päässä sijaitsevalla kakkostilalla ja pihatto on pyhitetty kokonaisuudessaan lypsylehmille.

– Umpilehmille rakennettiin muutama vuosi sitten omat tilat navetan kylkeen. Nyt kun toiminnot ovat selkeät, voimme keskittyä kokonaisuudessaan tuotannon tehostamiseen ja laadukkaiden maitolitrojen tuottamiseen.

Ahti ja puolisonsa Merja Karjalainen kipparoivat suurtilaansa aistit avoimina ja kuuntelevat mielellään myös ulkopuolisten asiantuntijoiden tarjoamia näkemyksiä.

– Ulkopuolinen näkee asiat usein selkeämmin, joten välttyäksemme paljon puhutulta tilasokeudelta, käytämme mielellämme muun muassa Pro Agrian palveluita. Myös kaikki muut vinkit, vihjeet ja vetoapu otetaan aina mielihyvin vastaan, sillä hyvä yhteistyöverkosto, hyviä työntekijöitä unohtamatta, ovat tämän tilan kantavimpia voimia.

Merja Karjalainen on tyytyväinen yhdessä puolisonsa kanssa tekemiin kehittämishankkeisiin. – Toimintojen järkeistäminen säästää sekä euroja että työtunteja.
Merja Karjalainen on tyytyväinen yhdessä puolisonsa kanssa tekemiin kehittämishankkeisiin. – Toimintojen järkeistäminen säästää sekä euroja että työtunteja. (Kuva Anne Anttila)

Jälkipolvia ajatellen

Tulevaisuutta ajatellen Rauharannan tila muutettiin vuoden 2017 lopulla osakeyhtiöksi. Tavoitteena on tehdä kestävä toimintapohja myös jälkipolvia ajatellen.

– Jos kaikki menee mallikkaasti, niin toivon mukaan omasta perheestä löytyy myös jatkaja. Ainakin tällä hetkellä näkymät ovat hyvät. Nuoriso osallistuu aktiivisesti tilan töihin ja kiinnostus maatalouteen ilmenee myös opiskeluiden muodossa.

Myös isäntäpari osallistuu mahdollisuuksien mukaan alan koulutuksiin. Maailma maataloudenkin ympärillä muuttuu nopealla tempolla, joten mukana pysyminen on erittäin tärkeää.

– Onneksi tietoa on tarjolla. Varsinkin erilaiset pienryhmät ovat osoittautuneet erinomaisiksi tietolähteiksi ja samalla myös mukavaksi virkistykseksi. Välillä on hyvä irrottautua arkirutiineista ja ottaa aikaa myös itselle. Omaa jaksamistaan ei kannata koskaan laiminlyödä.

Ahtilla ja Merjalla on myös henkilökohtainen vinkki jaksamiseen.

– Turha stressi pois! Arki on selkeästi keveämpi askeltaa, jos matkassa on järkevä ja myötämielinen asenne. Aina se ei ole helppoa ja joskus jopa mahdotonta, mutta turha murehtiminen ei kuitenkaan kannata.

Lue myös: Teknologia tuo nuorille maatalousyrittäjille mukavaa väljyyttä – ”Tavoittelemme maitoa, joka on täyttä tavaraa”

Kommentoi Facebookissa