Rajatarkastus paljasti poikkeuksellisen paljon väärennettyjä asiakirjoja – kiinni jääneet hakivat turvapaikkaa

Rajatarkastaja tutkii väärennettyä asiakirjaa mikroskoopin avulla.

Rajatarkastaja tutkii väärennettyä asiakirjaa mikroskoopin avulla. (Kuva Rajavartiolaitos)

Laadukkaat väärennökset on hankittu laitonta maahantuloa varten ja niistä on maksettu tuhansia euroja.

RAJATARKASTUKSET Kaakkois-Suomen rajavartiosto on paljastanut rajanylitysliikenteestä poikkeuksellisen määrän vääriä ja väärennettyjä matkustusasiakirjoja. Suurin kokonaisuus liittyy vääriin Belgian oleskelulupakortteihin, joita paljastettiin 8.–18.9.2022 aikana maahan saapuvasta rajanylitysliikenteestä 22 kappaletta.

Väärät oleskelulupakortit olivat laadukkaasti valmistettuja. Asiakirjatutkintaan erikoistuneet rajatarkastajat pystyivät paljastamaan käytetyt väärennysmenetelmät, mikä on helpottanut väärän asiakirjatyypin paljastamista rajanylitysliikenteestä. Laadukkaat väärennökset on hankittu laitonta maahantuloa varten ja niistä on maksettu palveluntarjoajalle useita tuhansia euroja kappaleelta.

Monesta passista paljastettiin samassa yhteydessä myös suuria määriä väärennettyjä Schengen-maiden rajatarkastusleimoja. Väärennökset esittäneet henkilöt olivat lähtöisin Kaukasian alueelta ja heidän määränpäänsä olivat kuulustelukertomusten perusteella pääosin Keski-Euroopassa. Henkilöt ovat myöntäneet Kaakkois-Suomen rajavartioston esitutkinnassa syyllistyneensä väärennysrikoksiin. He ovat anoneet turvapaikkaa Suomesta.

Lauantaina 17.9.2022 mieshenkilö esitti Vaalimaan rajanylityspaikalla maahantuloon oikeuttavana matkustusasiakirjana väärennetyn Serbian passin, ajokortin ja henkilökortin. Lisäksi passista paljastettiin viisi väärennettyä Schengen-rajatarkastusleimaa vastaleimoineen. Sunnuntaina 18.9.2022 Vaalimaan rajatarkastuksessa paljastettiin maahan saapuvasta rajanylitysliikenteestä Italian väärä oleskelulupa. Väärän oleskeluluvan esittänyt henkilö on hakenut turvapaikkaa Suomesta.

Rajavartiosto on käynnistänyt esitutkintoja myös maahantulokiellon rikkomisista ja vaarallisten esineiden hallussapidoista.

Lue myös: Mies matkusti Sri Lankasta Suomeen salakuljettajien ohjeiden mukaan – matka maksoi 11 000 euroa

Kommentoi Facebookissa