Rakkaita aiheita postimerkeissä – saunat, muumit ja Suomen vaakuna

Postimerkkivihkoon on päässyt neljä raadin valitsemaa kuvaa sekä yksi sauna-aiheinen kuva Ahvenanmaalta.

Postimerkkivihkoon on päässyt neljä raadin valitsemaa kuvaa sekä yksi sauna-aiheinen kuva Ahvenanmaalta. (Kuva Posti)

Posti julkaisee neljä postimerkkijulkaisua, joissa on suomalaisille rakkaita asioita.

POSTIMERKKI Uusien Postin julkaisemien leijonavaakunamerkkien idea on haettu Suomen ensimmäisistä postimerkkijulkaisuista, Malli 1917 Saarinen -postimerkeistä. Pienoisarkki on tribuutti arkkitehti Eliel Saarisen kahdesta postimerkistä, joissa alkuperäiset markka-arvoiset maksumerkinnät on korvattu kotimaan ikimerkin maksumerkinnöin.

Sarjan ensimmäinen merkki ilmestyi jo ennen Suomen itsenäistymistä 1.10.1917 ja täyden sarjan loput kahdeksan eri arvoa ilmestyivät vuoden 1917 joulukuun loppupuolelle mennessä. Kahden postimerkin pienoisarkin ovat suunnitelleet Ari Lakaniemi ja Susanna Rumpu.

Pienoisarkki on tribuutti arkkitehti Eliel Saarisen kahdesta postimerkistä.
Pienoisarkki on tribuutti arkkitehti Eliel Saarisen kahdesta postimerkistä. (Kuva Posti)

Suomen vaakuna 2017 on Pekka Piipon suunnittelema kymmenen euron arvoinen erikoispostimerkki.  Kohokuvioisen postimerkin ainoa paljain silmin näkyvä painatus on kultafoliointi. UV-valossa pienoisarkille ja postimerkkiin ilmestyy maamme kartta ja suomalaisten geneettistä taustaa esittävä kuvaaja. Postimerkin taustalla on käytetty Martti Jämsän ikonista valokuvaa sarjasta Kesä (1994–2003).

Muumien aikamatka -postimerkkivihko juhlistaa Tampereen uuden Muumimuseon avaamista. Tove Janssonin originaalit muumikuvat on valittu merkkeihin eri vuosikymmeniltä kuvaten muumihahmojen kehittymistä vuosien myötä. Viiden ulkomaan ikimerkin vihon ovat suunnitelleet Ari Lakaniemi ja Susanna Rumpu.

Muumien aikamatka -postimerkkivihko juhlistaa Tampereen uuden Muumimuseon avaamista.
Muumien aikamatka -postimerkkivihko juhlistaa Tampereen uuden Muumimuseon avaamista. (Kuva Posti)

Kesällä 2016 Posti ja Ilta-Sanomat keräsivät yleisöltä saunakuvia, joita saapui lähes 1 500 kappaletta. Postimerkkivihkoon on päässyt neljä raadin valitsemaa kuvaa sekä yksi sauna-aiheinen kuva Ahvenanmaalta. Kotimaan ikimerkeistä koostuvan vihon on suunnitellut Klaus Welp. Sauna-postimerkit ovat yhteisjulkaisu Åland Postin kanssa.

– Postimerkeistä huokuva tunnelma ja luonnon läheisyys näyttävät suomalaisen saunan sellaisena kuin se on kesällä parhaimmillaan, raadin puheenjohtajana toiminut Design Manager Tommi Kantola Postista kertoo.

Kilpailun raatiin kuului Kantolan lisäksi Postimerkkien taidetoimikunnasta graafikot Jukka KinanenMatti Remes, Klaus Welp sekä Ilta-Sanomien valokuvaaja Pete Aarre-Ahtio.

Postimerkkien ensipäiväntilaisuus järjestetään 24. toukokuuta poikkeuksellisesti Tampere-talossa kansainvälisen FINLANDIA 2017 -postimerkkinäyttelyn avajaispäivänä. Postin osaston nro 40 kävijöillä on mahdollisuus hakea lähetyksiin ensipäivänleimoja.

Kommentoi Facebookissa