Ranskan muukalaislegioonan kouluttamia taistelijoita venäläisiä vastaan? – Ukrainalaiset haluavat lähteä puolustamaan kotimaataan

Ranskan muukalaislegioona on nykyisin moderni ammattiarmeija. (Kuvituskuva Légion étrangère)

Tehokkaasti koulutettuja ukrainalaisia legioonalaisia on palveluksessa satoja.

UKRAINA Valko-Venäjän opposition äänenkannattaja uutiskanava Nexta kertoo Twitterissä, että Ranskan muukalaislegioona sallisi riveissään olevien ukrainalaisten palaavan kotimaahansa täyden taisteluvarustuksen kanssa.

”#Ukrainians from the #French Foreign Legion will be able to go to #Ukraine with full combat gear.”

Nexta twiittasi kansainvälistä huomiota keränneeseen uutiseensa myöhemmin jatkoa, että se ei ole saanut vahvistusta taisteluvarustuksen mukaanottamiselle. Uutiskanavan mukaan monet legioonalaiset ovat kuitenkin valmiita lähtemään Ukrainaan.

Nextan pääkonttori on nykyisin Varsovassa, Puolassa, sillä viranomaisten vainoamat uutiskanavan perustajat joutuivat poistumaan Valko-Venäjältä. Nykyinen hallinto on määritellyt kanavan ääriliikkeeksi ja toimittaja Raman Pratasevitšia kuljettanut Ryanairin lento pakotettiin kohun saattamana laskeutumaan Minskiin kesällä 2021.

Ranskan maavoimat vastasi uutiseen myös Twitterissä toteamalla sen olevan virheellinen. Riippumatta alkuperästään, legioonalainen työskentelee Ranskan palveluksessa.

”L’@armeedeterre récuse cette fausse information. Quelle que soit sa nationalité d’origine, un légionnaire s’engage au service de la France.”

Ranskan muukalaislegioonan vahvuus on noin 9000 miestä, se on reilu kymmenesosa maavoimien kokonaisvahvuudesta. Noin 40 prosenttia sotilaista tulee entisistä itäblokin maista kuten Venäjältä, Ukrainasta, Puolasta ja Romaniasta. Ukrainalaisia legioonalaisia on näin useita satoja, ehkä jopa tuhat. Legioonakoulutuksen saaneiden ja jo palveluksensa suorittaneiden määrä on moninkertainen.

Suomalaisia palvelee Ranskan muukalaislegioonassa tällä hetkellä noin 25 miestä. Legioona tunnetusti pääsääntöisesti salaa sotilaidensa henkilöllisyyden.

Sotapropagandan oikeellisuuteen on aina suhtauduttava varauksellisesti. Jos Ranskan muukalaislegioonan sotilas taistelisi Ukrainassa, se liittäisi Ranskan sotaan Venäjää vastaan. Ranska ymmärrettävästi haluaa tarkasti välttää sellaisen konfliktin syntymisen.

Muukalaislegioonan sotilaan ensimmäinen palvelussitoumus on viisi vuotta. Sitä ei normaalioloissa pysty rikkomaan kuin karkaamalla tai terveydellisistä syistä. Alkuperäisen uutisen taustalla on todennäköisesti se, että ukrainalaiset voivat lähteä puolustamaan kotimaataan, mutta joutuvat samalla eroamaan muukalaislegioonasta. Eräs legioonassa palveleva henkilö tarkentaakin Nextan uutista.

– Saavat lähteä. Ei anneta aseita mukaan, mutta ilmeisesti saavat ottaa luotisuojat ja kypärät täältä.

Joka tapauksessa Ukraina voi saada tehokkaasti koulutettuja sotilaita riveihinsä. Presidentti Volodomyr Zelenskyi on myös kertonut ulkomaisten vapaaehtoisten olevan tervetulleita taistelemaan venäläisiä vastaan maan omassa perustettavassa muukalaislegioonassa.

Useat maat ovat luvanneet toimittaa Ukrainalle myös aseita. EU:n ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin mukaan Ukrainalle toimitetaan aseita 450 miljoonan euron edestä, apuun sisältyisi jopa hävittäjiä. Ruotsi lähettää muun muassa 5 000 panssarintorjunta-asetta, Suomi puolestaan 2 000 kappaletta luotisuojaliivejä ja saman verran komposiittikypäriä taloudellisen avun lisäksi.

Lue myös: Dien Bien Phun taistelussa oli mukana myös suomalaisia legioonalaisia – ”Jos tapaamme vielä saat kuulla paljon”

Kommentoi Facebookissa