Rapukausi alkaa – perinteiset reseptit ja tärkeimmät vinkit onnistuneiden rapujuhlien viettoon

Rapujen syönti ei keneltäkään luonnistu saman tien, ja kokeneemmilta kannattaakin aina kysyä neuvoa.

Rapujen syönti ei keneltäkään luonnistu saman tien, ja kokeneemmilta kannattaakin aina kysyä neuvoa. (Kuva Pro Kala)

Tarkoitus ei ole kilpailla siitä, kuka saa nopeimmin ravun syötyä tai pyrstön siisteimmin irrotettua.

RUOKA Rapukausi alkaa tuttuun tapaan 21. heinäkuuta. Pro Kala ry kokosi tärkeimmät vinkit onnistuneiden rapujuhlien viettoon.

Varaa tarpeeksi rapuja

Ravut ovat herkullisia, mutta niillä ei kovin helposti saa vatsaa täyteen. Rapuja kannattaa varata 10–12 kappaletta syöjää kohden. Kata lisäksi pöytään ainakin paahtoleipää. Alkukeitolla voit varmistaa, etteivät vatsat ala kurnia liian äänekkäästi ensimmäisten saksiniekkojen perkuussa.

Ravulle sopiva juoma tuo juhlan tuntua

Snapsit kuuluvat rapujuhlaperinteeseen, mutta kannattaa valita myös ruokajuoma niin, että se korostaa rapujen upeaa makua. Mineraaliset valkoviinit sekä vaaleat oluet ovat yleensä aina hyviä valintoja. Muista myös alkoholiton vaihtoehto: rapujen kanssa maistuu sitruksinen juoma, kuten sitruunainen kivennäisvesi, tai voit käyttää ruokajuomana myös alkoholitonta olutta.

Kata kauniisti ja käytännöllisesti

Kattauksen täytyy tietysti olla kaunis, mutta ota huomioon myös käytännön asiat. Rapuja syödään sormin, joten jokaiselle ruokailijalle kannattaa kattaa pieni vesikulho sormien huuhtelua varten. Varmista, että servettejä on tarpeeksi, ja varaa astia myös rapujen kuorille.

Neuvo kokemattomampia

Rapujuhlissa tärkeintä on rento yhdessäolo. Tarkoitus ei ole kilpailla siitä, kuka saa nopeimmin ravun syötyä tai pyrstön siisteimmin irrotettua. Vierustoverilta saa ja kannattaa pyytää neuvoa, ja kokeneemmat opastavat niitä, joille rapujen syönti on vieraampaa.

Aloita vääntämällä ravun sakset irti kuoresta. Voit imeä herkullisen liemen nivelistä. Taita saksien pienempi osa irti ja ime se tyhjäksi. Leikkaa saksi auki rapuveitsellä, irrota liha ja herkuttele.

Pyrstö irrotetaan vääntämällä se keskiruumiista. Leikkaa panssari auki toisesta sivusta ja irrota liha. Nosta veitsen kärjellä pyrstölihan yläpuoli ja poista suoli. Pyrstö on herkullista leivän päällä tai sellaisenaan. Rapuvoihin pääsee käsiksi nostamalla ravun selkäpanssarin, kääntämällä kuoren ja kaapimalla rapuvoin kuoresta.

Jos ravut ovat pääruoka, varaa 10–12 rapua per henkilö.
Jos ravut ovat pääruoka, varaa 10–12 rapua per henkilö. (Kuva Pro Kala)

Perinteinen keitinliemi

5–6 l vettä

1,5 dl karkeaa suolaa

3–4 sokeripalaa

1 puntti kruunutilliä

Olutliemi

5 l vettä

0,5 l tummaa olutta

5 kpl sokeripalaa

200 g karkeaa merisuolaa

1 kpl iso nippu kruunutilliä

Rapujen keittoaika on noin 10 minuuttia. Keittämisen jälkeen jäähdytä liemi ja nosta ravut siihen. Voit myös jäähdyttää ravut ja liemet yhdessä, mutta jäähtyminen on näin hitaampaa. Anna rapujen maustua liemessä kylmässä vähintään kuusi tuntia, mieluiten vuorokausi.

Pakasterapuja ei tarvitse keittää, mutta ne voi sulattaa jäähtyneessä keitinliemessä, jolloin ne saavat tuoreemman maun.

Lue myös: Metsähallitus poistaa laittomasti istutettuja täplärapuja – ”Tilanne on äärimmäisen harmillinen”

Kommentoi Facebookissa