Rasistikorttia saa heilutella – mutta ihmisiä ei saa nimitellä natseiksi eikä suvakeiksi

Sosiaalinen media on tuonut korostetusti esiin sen, mitä sanoja on hyväksyttävä käyttää.

Sosiaalinen media on tuonut korostetusti esiin sen, mitä sanoja on hyväksyttävä käyttää. (Kuva Fotolia)

Perussuomalaisten kannattajat sallivat lähes kaikenlaiset sanat, vihreät suhtautuvat kielteisimmin.

NIMITTELY Suomalaisten mielestä sallittuja sanoja kuvaamaan ihmisiä tai ihmisryhmiä poliittisessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa ovat mies-loppuiset nimitykset. Esimerkiksi puhemies, asiamies tai vastaavat sanat hyväksyy 88 prosenttia suomalaisista täysin tai jossain määrin.

Vanhus on hyväksyttävä nimitys 85 prosentin mielestä, kepulainen 76 prosentin, jenkki 73 prosentin, persu 69 prosentin ja sossu kelpaa 65 prosentille Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimukseen vastaajista. Enemmistön mielestä sallittuja ovat myös kukkahattutäti (62 %), rasisti (58 %), viherpiipertäjä (54 %), setämies (53 %) ja vihervassari (51 %).

Enemmistön mielestä sopimattomia ilmauksia on puolestaan kuusi. Nämä ovat ryssä, jota 71 prosenttia pitää jokseenkin tai täysin sopimattomana, rättipää 70 prosenttia, natsi 69 prosenttia, neekeri 67 prosenttia, suvakki 63 prosenttia ja hurri 58 prosenttia. Sanoihin kokkari ja politrukki kolmasosa ei osannut ottaa kantaa. Hihhuleiksi kutsumisen hyväksyy 47 prosenttia ja tuomitsee sama määrä.

Miehet ovat pääsääntöisesti sallivampia kuin naiset. Nimitysten natsi, suvakki, persu, rasisti, kyttä, hihhuli ja rättipää käyttöön nuoret 18–30-vuotiaat suhtautuvat ymmärtäväisemmin kuin ikääntyneet. Sen sijaan nimityksiin neekeri, mamu, kommari, ryssä, sossu ja setämies nuoret asennoituvat ikääntyneitä eli yli 60-vuotiaita kielteisemmin.

Perussuomalaisten tukijat ovat keskimäärää valmiimpia siunaamaan miltei kaikenlaisten sanojen käytön yhteiskunnallisessa keskustelussa. Vihreiden kannattajat suhtautuvat muita torjuvammin miltei kaikkien nimittelyjen käyttöön. Vasemmistoliiton tukijat ovat samoilla linjoilla vihreiden kannattajien kanssa.

Kokoomuksen kannattajat poikkeavat varsin vähän koko väestön keskiarvosta. SDP:n kannattajat suhtautuvat keskimäärää kielteisemmin ryssittelyyn. Keskustan tukijat suhtautuvat muita varauksellisemmin sanojen vanhus, kepulainen, persu, rasisti ja politrukki käyttöön.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 6.–11.9.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 127. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös: Vihapuheen tunnistimet menevät sekaisin ”rakkaudesta” – tekoäly hämmentyy harmittomista sanoista

Kommentoi Facebookissa