Ravintolan kokki oli ilman oleskelulupaa ja työlupaa töissä – omistajille sakot

Kokki oli turvapaikanhakija, eikä hänellä ollut työllistymismahdollisuuksia laillisilla työmarkkinoilla. (Kuvituskuva Fotolia)

Sen sijaan vakavampi syyte kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä hylättiin.

TUOMIO Tamperelaisen pizzerian omistajat saivat sakot luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä. Sen sijaan rankempi syyte kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä meni nurin.

Ravintola oli palkannut töihin vantaalaisessa vastaanottokeskuksessa asuneen kokin, jolla ei ollut Suomessa oleskelulupaa eikä työlupaa. Kokki oli turvapaikanhakija, eikä hänellä ollut työllistymismahdollisuuksia laillisilla työmarkkinoilla.

Syytteen mukaan ravintolan omistajat vaativat joka kuukausi kokilta 500 euroa muka viranomaismaksuja varten. Kokki väitti, että rahat piti maksaa käteisellä. Tiliotteista näkyi, että tilipäivän läheisyydessä, jopa heti tilipäivän jälkeen kokki oli tehnyt pankkiautomaatilta 500 euron noston. Nostot päättyivät muutama kuukausi ennen työsuhteen päättymistä.

Syyttäjän mukaan kokki maksoi ravintoloitsijoille 11 000 euroa ja ravintoloitsijoille tuli syyte kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Näyttämättä kuitenkin jäi, mihin rahat olivat menneet.

Syyksilukeminen edellyttää, että vastaajan syyllisyydestä ei jää varteenotettavaa epäilyä, käräjäoikeus toteaa. Tässä tapauksessa jäi epäily, että ravintoloitsijat olisivat velvoittaneet kokin maksamaan osan palkastaan takaisin. Kiskontasyyte hylättiin.

Sen sijaan syyte luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä meni läpi. Hieman yli 50-vuotias ravintoloitsija sai 275 euron sakot ja 40-vuotias 300 euron sakot.

Lue myös: Pizzeria vaati työntekijältään 500 euroa kuussa ”viranomaismaksuihin” – palkasta vietiin 11 000 euroa

Kommentoi Facebookissa