Ravintolapomolle syyte – uhkasi tappaa oikeudessa todistaneet työntekijänsä

Syytteen mukaan vastaaja oli uhannut tappaa kaksi työntekijäänsä, jos nämä todistavat ihmiskauppaa koskeneessa oikeudenkäynnissä. (Kuvituskuva Fotolia)

Työntekijät olivat ravintolan omistajista riippuvaisia ja heidän asemansa oli turvaton.

UHKAILU Tampereella toimineen Katmandu-ravintolaketjun entinen omistaja on saanut syytteen oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Syytteen mukaan vastaaja oli uhannut tappaa kaksi työntekijäänsä, jos nämä todistavat ihmiskauppaa koskeneessa oikeudenkäynnissä.

Tampereella neljää nepalilaista Katmandu-ravintolaa pyörittänyt pariskunta sai hiljakkoin ankarat tuomiot muun muassa ihmiskaupasta ja työsyrjinnästä. Pariskunta toi Nepalista sukulaisia töihin ravintoloihinsa. Sukulaiset eivät osanneet suomen kieltä eikä heillä ollut tietoa työntekijöiden oikeuksista.

Työntekijät olivat ravintolan omistajista riippuvaisia ja heidän asemansa oli turvaton, totesi käräjäoikeus päätöksessään. Kaikkiaan ihmiskaupan uhreja oli neljä. Kiskonnantapaisen työsyrjinnän uhreja oli yksi, samoin työsyrjinnän.

Eräs sukulainen oli ravintolassa töissä kahdeksan vuotta. Hän teki töitä seitsemän päivää viikossa ja työpäivät olivat 13-tuntisia. Syyttäjän mukaan ravintoloitsijat tienasivat ”orjatyöllä” yli miljoona euroa. Kaiken lisäksi he vielä pakottivat työntekijänsä lähettämään rahaa muille henkilöille Nepaliin.

Kun väärinkäytökset päätyivät oikeuden käsittelyyn, ravintolan omistaja Rima Sapkota uhkaili syyttäjän mukaan kahta todistajana ollutta työntekijää. Syyttäjän mukaan Sapkota uhkasi tappaa työntekijät. Syyttäjä väittää, että Sapkota yritti vaikuttaa siihen, mitä todistaja kertoo ihmiskauppajuttua koskevassa oikeudenkäynnissä.

Ravintolan omistajat saivat viime vuoden lopulla vankeustuomiot muun muassa ihmiskaupasta. Rima Sapkota sai vankeutta 2 vuotta ja 10 kuukautta, Dila Sapkota 3 vuotta ja 8 kuukautta. Nyt syyttäjä vaatii Rima Sapkotalle ehdotonta vankeutta oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.

Lue myös: Verohallinto aloittaa ravintoloiden tehovalvonnan – pizza- ja kebab-ravintolat erityishuomion kohteena

Kommentoi Facebookissa