Ravintoloitsijalle vankeustuomio – maksoi työntekijälle palkkaa vain 400 euroa kuukaudessa

Käräjäoikeus totesi, että ravintoloitsija käytti hyväkseen harjoittelijan tietämättömyyttä ja ymmärtämättömyyttä vähimmäispalkoista. (Kuvituskuva Fotolia)

Ravintoloitsija määrättiin maksamaan työntekijälle maksamatta jääneitä palkkoja lähes 18 500 euroa.

TUOMIO Pirkanmaalla sijaitsevan ravintolan omistaja on tuomittu 60 päivän vankeusrangaistukseen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Hän maksoi turvapaikanhakijalle palkkaa vain 400 euroa kuukaudessa, ja harjoittelujaksolta vieläkin vähemmän.

Työntekijä tuli Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2015. Hän asui Vantaalla vastaanottokeskuksessa. Pari vuotta myöhemmin hän kuuli kaveriltaan, että Pirkanmaalla sijaitsevasta ravintolasta saattaisi löytyä töitä.

Mies aloitti harjoittelijana kesäkuussa 2017. Aluksi palkka oli 50-60 euroa viikossa. Käräjäoikeus totesi, että harjoitteluajan palkka on ollut vain 240 euroa kuukaudessa. Turvapaikanhakija kertoi suostuneensa siihen, koska toiveissa oli saada vakituinen työpaikka. Miehellä ei ollut turvapaikkaa eikä oleskelulupaa, joten asema työmarkkinoilla oli kehno.

Työpäivät olivat pitkiä, 12–13-tuntisia. Ravintola aukesi kello 10 ja sulkeutui kello 22. Sen jälkeen piti vielä siivota paikat. Myöhemmin palkka nousi 400 euroon kuukaudessa. Ravintoloitsija maksoi sen käteisenä ja rahat hän otti kassasta. Kuittia ei tehty. Pankkitiliä harjoittelijalla ei ollut.

Käräjäoikeus totesi, että ravintoloitsija käytti hyväkseen harjoittelijan taloudellista ahdinkoa sekä tietämättömyyttä ja ymmärtämättömyyttä työntekijän oikeuksista ja vähimmäispalkoista. Lisäksi ravintoloitsija asetti työntekijän huomattavan epäedulliseen asemaan kansalaisuuden ja kansallisen alkuperän vuoksi. Jutun vastaaja ja asianomistaja ovat ulkomaalaistaustaisia.

Ravintoloitsija tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Oikeus totesi, että vankeusrangaistusta ei ole syytä tuomita ehdottomana. Ravintoloitsija määrättiin maksamaan työntekijälle maksamatta jääneitä palkkoja lähes 18 500 euroa sekä kärsimyskorvausta 2000 euroa.

Ravintoloitsija kiisti syytteen. Hän väitti maksaneensa työntekijälle työehtosopimuksen mukaisesti 1900 euroa kuukaudessa käteisellä. Käräjäoikeus ei pitänyt väitettä uskottavana.

Toinenkin samankaltainen syyte oli oikeudessa esillä. Tämä syyte meni nurin. Tässä tapauksessa henkilö ei ollut työsuhteessa ravintolaan, vaikka hän oleskelikin siellä paljon tarjoilijan asuun sonnustautuneena.

Lue myös: Ravintola teetti työntekijällä pitkiä päiviä lähes orjatyönä – kuukausipalkka 400 euroa

Kommentoi Facebookissa