Renaultin kuvat vuosivat julkisuuteen – Megane RS pyrkii luokkansa nopeimmaksi etuvetoiseksi autoksi

Renault Megane RS:ssä on vakiota sporttisemman näköinen etupuskuri tunnusomaisine päiväajovaloineen.

Renault Megane RS:ssä on vakiota sporttisemman näköinen etupuskuri tunnusomaisine päiväajovaloineen. (Kuva Renault)

Esittelypaikaksi uudelle hot hatchille on veikkailtu ensi kuussa ovensa avaavaa Frankfurtin autonäyttelyä.

AUTOT Renaultilla on hienot perinteet GTI-luokan luukkuperien, eli hot hatchien osalta. Ranskalaiset kehittivät jo 1980-luvulla turboversioita etuvetoisesta 5-pikkuautostaan, ja 1990-luvun Clio Williams jatkoi taskurakettien sarjaa. Viime vuosina Renaultin sporttimallit on tunnettu RS-brändillä.

Clion ja Meganen RS-versiot ovat kuuluneet luokkansa nopeimpiin autoihin legendaarisella Nürburgringin Nordschleifella, mutta moni muukin valmistaja on lähtenyt kilvoittelemaan etuvetoisten kierrosennätyksestä legendaarisella radalla. Valtikka ehti piipahtaa muutama vuosi sitten Megane RS:n hallussa, mutta sen jälkeen nopein kierrosaika on kirjattu Seatin, Volkswagenin ja Hondan nimiin.

Ranskalaiset iskevät kuitenkin takaisin, kun uusi Megane RS esitellään pikapuoliin. Autoon saa vakion Sport-alustan lisäksi ratakäyttöön suunnitellun Cup-alakerran, joten rataennätysten metsästäminen otetaan tosissaan. Ajettavuutta parantaa myös vakiovarusteisiin kuuluva 4Control-nelipyöräohjaus, joka on tuttu jo Meganen GT-versiosta. Nykykorimallin Megane on jo vakiona edeltäjäänsä leveämpi, joten muhkeamman raidevälin pitäisi tarjota myös entistä enemmän mekaanista pitoa.

Megane RS:n takapäätä koristaa iso putkenpää ja sitä reunustava diffuusori.
Megane RS:n takapäätä koristaa iso putkenpää ja sitä reunustava diffuusori. (Kuva Renault)

Etupyörät saavat voimansa 1,8-litraisesta turbonelosesta, jota käytetään myös uudelleensyntyneessä Alpine A110 -urheiluautossa. Megane RS:ssä siitä kutitellaan kuitenkin vielä enemmän potkua, ja teholukeman pitäisi olla 300 hevosvoiman paremmalla puolella. Edeltäjämallin puhdikkain versio RS 275 Cup S pinkaisi nollasta sataan 5,8 sekunnissa, joten uutuuden pitäisi pistää tästä vielä jonkin verran paremmaksi 25 lisähepan voimin. Nopein kiihtyvyysaika saadaan varmasti EDC-kaksoiskytkinautomaatilla, mutta autoa saa myös kuusipykäläisellä manuaalilla puritaanien riemuksi.

Vaikka auto kuuluu luokkansa nopeimpiin hot hatcheihin, sen muotoilu on kuitenkin varsin hillittyä. Julkisuuteen vuotaneet ensimmäiset kuvat kertovat, että Renault ei lähde samoille linjoille kuin esimerkiksi villisti muotoiltu Honda Civic Type R. Megane RS:ssä on toki vakiota sporttisemman näköinen etupuskuri tunnusomaisine päiväajovaloineen, ja takapäätä koristaa iso putkenpää ja sitä reunustava diffuusori. Lisäksi etulokasuojat on levitetty muhkeamman raidevälin vuoksi, mutta kokonaisuus on silti varsin epäaggressiivinen moniin kilpailijoihin verrattuna.

Renaultin päämuotoilija Stéphane Janin on kertonut jo aiemmin brittiläiselle Autocarille, että merkki pitää hot hatchien luokassakin kiinni yksinkertaisesta muotoilufilosofiastaan. Tässä autokategoriassa se on jopa hankalampaa kuin yliaggressiivisen tyylin luominen, mutta julkisuuteen vuotaneiden kuvien perusteella ranskalaiset ovat onnistuneet hyvin uuden Megane RS:n suhteen. Renaultin hot hatch nähdään koko komeudessaan jo pikapuoliin, koska esittelypaikaksi on veikkailtu ensi kuussa ovensa avaavaa Frankfurtin autonäyttelyä.

Kommentoi Facebookissa