Salamointi oli rajua – Ilmatieteen laitos summaa Kiira-myrskyn voiman

Ukkonen ei ollut poikkeuksellisen voimakas, mutta sen osuminen tiheään asutulle alueelle sai aikaan runsaasti vahinkoja.

Ukkonen ei ollut poikkeuksellisen voimakas, mutta sen osuminen tiheään asutulle alueelle sai aikaan runsaasti vahinkoja. (Kuvituskuva Fotolia)

Rajuilmaan liittyi voimakkaita ukkospuuskia maan eteläosassa, jossa aiheutui runsaasti vahinkoja.

KIIRA-MYRSKY Lauantaina 12. elokuuta alkuillasta saapui voimakas ukkosjärjestelmä lounaasta etelärannikolle, josta se jatkoi matkaa illan aikana idemmäksi. Ilmatieteen laitos toteaa, että ukkonen ei ollut poikkeuksellisen voimakas, mutta sen osuminen tiheään asutulle alueelle sai aikaan runsaasti vahinkoja.

Rajuilman kovimmat havaitut puuskat olivat noin 30 m/s luokkaa Uudenmaan rannikolla. Vastaavanlaisia puuskia havaittiin Uudellamaalla esimerkiksi Sylvin päivän rajuilmassa vuonna 2010. Tosin kesällä 2010 rajuilmojen kokonaisvaikutukset olivat selvästi suuremmat niiden laajemman alueellisen kattavuuden vuoksi.

Salamointi oli maan eteläosassa rajua. Suurin salamoinnin intensiteetti oli Uudenmaan itäosassa, jossa maasalamoita paikannettiin yli 80 sataa neliökilometriä kohden.

Rankkasateet aiheuttivat myös ongelmia, joskin ukkosjärjestelmän nopean liikkeen vuoksi sademäärät eivät yltäneet poikkeuksellisen suuriksi. Havaintoasemista suurimmat sademäärät mitattiin Kotkan Rankissa.

Ilmatieteen laitos antoi ensimmäisen ennakkovaroituksen rajuilmasta torstaina eli kaksi vuorokautta ennen ukkosjärjestelmän saapumista. Perjantaina annettiin oranssin tason varoitus rankkasateista ja sekä voimakkaista ukkospuuskista.

Lauantaina illalla ensimmäisten merkittävien puuskahavaintojen tultua ilmi, Ilmatieteen laitos antoi tilanteesta vaaratiedotteen koskien erittäin voimakkaita ukkospuuskia Suomenlahdella, pääkaupunkiseudulla sekä Itä-Uudellamaalla.

Kiira-rajuilman alustavia tilastoja

Kovin puuska merialueilla: Helsingin Majakka 32,5 m/s

Kovin puuska maa-alueilla: Helsingin Kaisaniemi 29,6 m/s

Suurin tuntisade: Kotka Rankki 27,9 m/s

Suurin vuorokausisade: Kotka Rankki 42,1 mm

Maasalamoiden määrä Suomessa: noin 6 300

Pelastustoimen tehtäviä: vajaat 1 000

Sähköttömiä asiakkaita enimmillään vajaat 50 000

Kommentoi Facebookissa