Repeääkö Vapaavuoren pormestarinpaikasta riita – vihreillä ja vasemmistolla enemmistö Helsingissä

Kokoomuksen puheenjohtaja kuuluttaa estradille Helsingissä valtavan vaalivoiton saaneen Jan Vapaavuoren , mutta mihin voitto riittää?

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuuluttaa estradille Helsingissä valtavan vaalivoiton saaneen Jan Vapaavuoren , mutta mihin voitto riittää? (Kuva AOP)

Kokoomus oli koko maan kannatusykkönen, keskusta sai eniten paikkoja ja vihreät oli suurin voittaja.

KUNTAVAALIT Vaalien jälkeen ainoastaan vihreiden Ville Niinistö hyppi riemusta, mutta muilla puoluejohtajilla hymy oli hillitympää.

Kokoomus oli kannatukseltaan maan suurin puolue 21,2 prosentilla ja Petteri Orpo valittiin selkein luvuin Turun kaupunginvaltuustoon, mutta pudotusta puoluekannatukseen tuli 1,2 prosenttiyksikköä. SDP oli Antti Rinteen johdolla kakkonen 19,4 prosentilla ja puheenjohtaja pääsi Mäntsälän valtuustoon, mutta enemmän odotettiin.

Keskusta sai 1,1 prosenttia kannatuspudotusta ja 17,5 prosenttia riitti kolmanteen sijaan, vaikka kuntavaltuutettuja puolue sai eniten, peräti 2823 kun kokoomuksella niitä oli 1 492. Pääministeri ja puoluejohtaja Juha Sipilä luovutti paikkansa Kempeleellä vaimolleen.

Perussuomalaisten Timo Soini kärsi viimeisissä johtamissaan vaaleissa tylyn tappion, vaikka henkilökohtainen äänimäärä Espoossa hieno olikin. Vasemmistoliitto kiri jo rinnalle Turun äänikuningattaren Li Anderssonin johdolla.

Vihreät oli vaalien kiistaton voittaja, kannatus 12,4 prosenttia, jossa nousua 3,9 prosenttia. Tavoite valloittaa ykköspaikka Helsingissä, Turussa ja Tampereella epäonnistui – sen sijaan Jyväskylässä puolue otti pienenä yllätyksenäkin kärkipuolueen aseman.

Vapaavuori vyörytti voiton

Kovin kisa käytiin Helsingissä, jossa kokoomuksen pelastajakseen kutsuma Jan Vapaavuori otti ehkä odotuksiakin suuremman henkilökohtaisen maanvyörymävoiton. Hänen äänimääränsä oli peräti 29 547 kun vihreiden Anni Sinnemäki keräsi 8 854 ääntä ja SDP:n Tuula Haatainen 7 428 äänestäjää.

Vapaavuorella oli kaksi vahvaa teemaa – autoilun vaikeuttamisen lopettaminen keskustassa sekä kielteinen suhtautuminen suurmoskeijaan. Viime aikojen traagisissa tapahtumissa jälkimmäinen lienee vienyt turvallisuutta kaipaavien äänet perussuomalaisilta juuri Vapaavuorelle.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen erikoistutkija Erkka Railo arvioi etukäteen vahvoilla olevan se puolue tai poliitikko, joka pystyy uskottavasti ottamaan ihmisten asiaa koskevat huolet huomioon, samalla kun tarjoaa inhimillisesti kestävää pakolaispolitiikkaa. Nyt valittiin turvallinen kokoomus ja kokenut Vapaavuori.

Kokoomus oli toki pääkaupungin ykkönen 28,4 prosentin osuudella ja 25 valtuustopaikalla, mutta vihreiden 21 paikkaa, SDP:n 12 paikkaa sekä vasemmistoliiton 10 valtuutettua muodostavat yhdessä 43 valtuutetun enemmistön. Kaikkiaan valttiin 85 valtuutettua.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistä johdatti puolueensa voittoon, mutta Anni Sinnemäen pormestaritiessä riittää vielä spekuloitavaa.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistä johdatti puolueensa voittoon, mutta Anni Sinnemäen pormestaritiessä riittää vielä spekuloitavaa. (Kuva AOP)

Kaappaako koalitio vallan?

Helsingissä käytiin samalla myös pormestarinvaalit, jossa suurimman puolueen pormestariehdokkaalle oli tarjolla kruunu ja kärpännahkaviitta, mutta asia ei ehkä olekaan aivan niin yksinkertainen.

Helsingin kaupunginvaltuustossa vihreiden, SDP:n sekä vasemmistoliiton kolmikon ei olisi pakko edes keskustella pormestarinvalinnasta pienempien puolueiden kanssa – eikä kokoomus saisi niistä tarvittavaa tukea. Mitä sitten on sovittu?

Vapaavuoren ja Sinnemäen kaksintaisteluksi väritetty vaali sai Helsingin kolmanneksi suurimman valtuustoryhmän SDP:n puheenjohtajan Tomi Sevanderin kommentoimaan jo etukäteen Maaseudun Tulevaisuudelle, että eri puolueiden välillä Helsingissä ei ole olemassa sitovaa sopimusta siitä, että tuleva pormestari olisi automaattisesti suurimmasta valtuustoryhmästä.

– Valta pormestarin valinnasta on seuraavalla valtuustolla. En lähtisi sitomaan missään tilanteessa valtuuston käsiä. Pormestari valitaan valtuuston kompromissina, Sevander sanoi.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo oli myös tyytymätön asetelmaan, eivätkä he ole mielestään sitoutuneet mihinkään.

– Vaalituloksen on kuitenkin ilman muuta heijastuttava valtuuston tekemiin henkilövalintoihin. Sama pätee myös pormestarin osalta, Honkasalo kommentoi.

Mielenkiintoista on nähdä lähipäivien aikana, repeääkö Helsingissä riita, joka tekee tyhjäksi Vapaavuoren voiton?

Tampereella tulkitaan tulosta

Hieman samankaltainen tilanne on syntynyt Tampereelle, jossa myös käytiin kisaa pormestaripaikasta. Suurimmaksi puolueeksi nousi SDP 16 valtuustopaikalla, kokoomukselle paikkoja tuli 15.

SDP:llä ei edes ollut nimettyä pormestariehdokasta, vaan puolue päättää ehdokkaansa tällä viikolla. Vahvoilla on äänikuningatar, kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Sanna Marin, jos paikkaa tavoittelee. Ehdokkaaksi on jo ilmoittautunut muun muassa kokenut ay-mies Lauri Lyly.

Vaalivalvojaisissa kiinnitti kuitenkin huomiota se, että hallitseva kokoomuksen pormestari Anna-Kaisa Ikonen puhui kokoomuksen sekä RKP:n liittymän tuloksesta. Näin tulkittuna myös heillä olisi yhteensä 16 paikkaa. Kuninkaantekijän rooli on kaupungissa vihreillä, joka voittoisalla 20 prosentin ääniosuudellaan sai 14 valtuustopaikkaa.

Valtakirjansa uusi moni tuttu nimi, moni sen myös menetti. Koko maan ja kaikkien kuntien vaalituloksen voit tutkia esimerkiksi Ylen Kuntavaalit 2017 -tulospalvelusta klikkaamalla tästä.

Kuntavaalit 2017

Kokoomus – 20,7 prosenttia, 1 492 paikkaa

SDP – 19,4 prosenttia, 1696 paikkaa

Keskusta – 17,5 prosenttia, 2 823 paikkaa

Vihreät – 12,4 prosenttia, 536 paikkaa

Perussuomalaiset – 8,8 prosenttia, 769 paikkaa

Vasemmistoliitto – 8,8 prosenttia, 661 paikkaa

RKP – 4,9 prosenttia, 470 paikkaa

KD – 4,1 prosenttia, 314 paikkaa

Muut – 3,5 prosenttia, yht. 238 paikkaa

Kommentoi Facebookissa