Rikollisryhmä avasi laittoman maahantuloreitin Venäjältä Suomeen – rajavartiosto otti kiinni iranilaisia

Rajavartioston esitutkinnassa on selvinnyt, että pikaviestinsovellusten käyttö on mahdollistanut laittoman matkan etenemisen ohjaamisen Iranista Venäjän kautta Suomeen.

Rajavartioston esitutkinnassa on selvinnyt, että pikaviestinsovellusten käyttö on mahdollistanut laittoman matkan etenemisen ohjaamisen Iranista Venäjän kautta Suomeen. (Kuva Rajavartiosto)

Useat henkilöt ovat käyneet tiedustelemassa olosuhteita Venäjän rajan läheisyydessä.

LAITON MAAHANTULO Rajavartiolaitos epäilee kansainvälisen rikollisryhmän suunnitelleen laittoman maahantulon reitin avaamista Venäjältä Suomeen. Rikosepäily paljastui Venäjän rajavartiopalvelun ja Kaakkois-Suomen rajavartioston yhteistyön perusteella, kun Kaakkois-Suomen rajavartioston partio otti kiinni Lappeenrannan Ylämaan alueelta kiinni kaksi Iranin kansalaista, joiden epäiltiin ylittäneen valtakunnan rajan maastoitse Venäjältä Suomeen varhain aamulla 2.6.2019.

Muutaman kilometrin päässä iranilaiskaksikon kiinniottopaikasta tavattiin myöhemmin kaksi pääkaupunkiseudulla asuvaa henkilöä liikkumassa henkilöautoilla, tarkoituksenaan noutaa laittomasti Suomeen saapunut iranilaiset. Lisäksi myöhemmin samana päivänä Venäjän rajavartiopalvelu ilmoitti ottaneensa kiinni yhden tapaukseen liittyvän iranilaismiehen.

Kaakkois-Suomen rajavartioston esitutkinnan perusteella voidaan epäillä kolmea eri Suomessa asuvaa henkilöä törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Lisäksi kahden ulkomailla vaikuttavan henkilön epäillään liittyvän oleellisesti laittoman maahantulon järjestämiseen, mutta heitä ei ole tavoitettu esitutkintaan Suomessa.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että ulkomailla vaikuttavat henkilöt ovat matkustaneet Suomeen talven ja kevään 2019 aikana kahdesti sekä ainakin toisella kertaa käyneet tiedustelemassa paikkoja Vaalimaan ja Ylämaan suunnalla Venäjän rajan läheisyydessä. Lisäksi kaksi Suomessa asuvista rikoksesta epäillyistä henkilöistä vieraili samalla alueella muutamaa päivää ennen laitonta maahantuloa tiedustellen olosuhteita kaakkoisrajalla.

Rikollisryhmän jäsenten ja iranilaiskolmikon välinen pikaviestinsovellusten käyttö on mahdollistanut laittoman matkan etenemisen ohjaamisen Iranista Venäjän kautta Suomeen. Esitutkintaan liittyen yksi Suomessa asuvista epäilyistä on vangittuna. Rikosepäilyn esitutkinta on valmistunut, ja se on siirretty Itä-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaa varten.

Lue myös: Iranilaismies pyrki Venäjältä Suomeen Ranskan passilla – väärennöksen hinta 4500 euroa

Kommentoi Facebookissa