Risat veneet pois saaristosta – ilmoita veneesi mukaan keräykseen

Venekeräyksellä halutaan helpottaa saaristolaisia pääsemään eroon rikkinäisistä veneistään, joiden kuljettaminen kierrätykseen saattaa muutoin olla kallista ja hankalaa.

Venekeräyksellä halutaan helpottaa saaristolaisia pääsemään eroon rikkinäisistä veneistään, joiden kuljettaminen kierrätykseen saattaa muutoin olla kallista ja hankalaa. (Kuva Fotolia)

Veneiden asianmukainen hävitys kiinnostaa myös kansanvälisesti.

YMPÄRISTÖ Lounais-Suomen Jätehuolto LSJH ja Pidä Saaristo Siistinä PSS ry järjestävät venekeräyskampanjan Saaristomerellä. Mukaan ilmoitettuja veneitä kerätään elo–syyskuussa pois asukkaiden ja mökkiläisten rannoilta huoltoalus M/S Roopella.

Käyttökelvottomat veneet koetaan saaristossa ongelmaksi. Venekeräyksellä halutaan helpottaa saaristolaisia pääsemään eroon rikkinäisistä veneistään, joiden kuljettaminen kierrätykseen saattaa muutoin olla kallista ja hankalaa.

– Kierrätys on haluttu tehdä mahdollisimman helpoksi. Veneet haetaan huoltoaluksella pois ilmoittajan omasta rannasta, kun ne normaalisti pitäisi viedä itse lajitteluasemalle, kertoo LSJH:n asukaspalvelupäällikkö Cati Huhta.

Keräysalue rajoittuu idässä Kemiönsaaren Storöhön, lännessä Kihtiin ja pohjoisessa Kustavin ja Taivassalon rajalle.

– On tärkeää, että veneet päätyvät kierrätykseen eivätkä jää rannoille lojumaan. Esimerkiksi vesistöihin irtoavat muovit ja maalit ovat haitallisia merieliöille, PSS ry:n Saaristomeren aluevastaava Katriina Murto tietää.

Veneiden keräyksestä peritään nouto- ja jätteenkäsittelymaksu, jonka laskuttaa LSJH. Viisi metriä pitkän veneen nouto- ja jätteenkäsittelyhinta on yhteensä 130 euroa. Jos samasta kohteesta haetaan useampi vene, maksetaan seuraavista veneistä 75 euroa kappale. Järjestäjät kannustavat saaristolaisia ja vapaa-ajan asukkaita järjestämään kimppakeräyksiä, jolloin venekohtaisesta hinnasta tulee edullisempi.

Noudettavan veneen materiaalilla ei ole merkitystä ja perämoottorit otetaan kyytiin vain nesteistä tyhjennettyinä. Keräyksen jälkeen LSJH vie veneet maanteitse asianmukaisesti hävitettäviksi.

LSJH ja PSS ry tekevät tiivistä yhteistyötä Saaristomeren puhtauden puolesta, ja venekeräyskampanja on yksi näistä yhteistyömuodoista. Käytöstä poistettujen veneiden asianmukainen hävitys on myös Helsinki komission HELCOM agendalla. HELCOMin meren roskaantumiseen keskittyvässä työssä etsitään ja selvitetään hävityksen suhteen jo olemassa olevia ja toimivia konsepteja, joita voitaisiin mahdollisesti monistaa koko Itämeren alueelle. PSS ry vastaa tästä selvitystyöstä ja raportoi siitä ympäristöministeriöön.

– Olemme siksikin ilolla mukana tässä konkreettisessa työssä, koska se palvelee myös isompaa, koko Itämeren laajuista agendaa. Haluamme kertoa laajemmalle, kansainväliselle verkostolle, miten hyvin asiat meillä hoidetaan, kuvailee Murto.

Keräykseen voi osallistua ilmoittamalla yhteystietonsa, kerättävän veneen noutokohteen koordinaatit sekä muut tiedot 19.7. mennessä osoitteessa www.lyyti.fi/reg/venekerays17.

Kommentoi Facebookissa