Riski hirvieläinkolariin kasvaa syksyisin – ole tarkkana auringonlaskun ja -nousun aikoihin

Hirvieläimet liikkuvat aamu- ja iltahämärässä, kaikkien tiellä liikkujien on syytä olla tarkkana iltojen pimetessä.

Hirvieläimet liikkuvat erityisesti aamu- ja iltahämärässä, kaikkien tiellä liikkujien on syytä olla tarkkana iltojen pimetessä. (Kuva Fotolia)

Useita eläimiä voi liikkua yhdessä ja tien jo ylittäneen yksilön perässä voi tulla vielä muita.

TURVALLISUUS Hirvieläinten aktiivisuus ja liikkuvuus on suurta erityisesti syksyisin, kertoo Suomen riistakeskus. Liikkumista lisää hirvien kiima-aika syys-lokakuussa ja vastaavasti peurojen kiima-aika myöhemmin loppusyksyllä. Lisäksi hirvien luontainen siirtyminen talvilaitumille laittaa hirvieläimiä liikkeelle yhä enemmän.

Hirvieläimet liikkuvat aamu- ja iltahämärässä. Tästä syystä kaikkien tiellä liikkujien on syytä olla tarkkana iltojen pimetessä. Erityisen tarkkana kannattaa olla parin tunnin ajan ennen ja jälkeen auringonlaskun ja nousun. Usvan tai sateen vähentäessä näkyvyyttä kannattaa pudottaa ajonopeutta, jotta eläinten tullessa tielle reagointiin jää riittävästi aikaa.

Varsinkin hirvivaroitusalueilla liikkuessa on syytä tarkkailla aktiivisesti tien pientareita ja vähentää ajonopeutta. Hirvivaroitusmerkki kertoo siitä, että alueella on erityinen riski törmätä hirvieläimeen. Mikäli näet hirven tai peuran tiellä tai sen läheisyydessä, vähennä nopeuttasi välittömästi. Useita eläimiä voi liikkua yhdessä ja tien jo ylittäneen yksilön perässä voi tulla vielä muita.

Hiljennä vauhtiasi, mikäli tulet hirvieläinonnettomuuspaikalle. Pelastushenkilöstö tai SRVA:n suurriistavirka-apuhenkilöt saattavat olla paikalla suorittamassa tehtäväänsä. Mikäli saavut paikalle ensimmäisenä, varoita muuta liikennettä. Huolehdi mahdollisista loukkaantuneista taitojesi ja kykyjesi mukaan.

Tapahtuneesta hirvieläinonnettomuudesta täytyy aina ilmoittaa hätäkeskuksen 112 numeroon. Helpoiten se onnistuu puhelimeen ladattavalla 112 Suomi -mobiilisovelluksella. Tällöin hätäkeskus saa tietoonsa tarkan tapahtumapaikan ja SRVA löytää perille.

Pidä aina autossa mukanasi riistaonnettomuusmerkkiä, jossa on toimintaohjeet suurriistakolarien varalle. Riistaonnettomuusmerkillä voi myös merkitä kolaripaikan, mikä helpottaa kolarin jälkiselvittelyä ja esimerkiksi loukkaantuneen eläimen jäljitystä. Riistaonnettomuusmerkki on tulostettavissa Suomen riistakeskuksen verkkosivuilta.

  • Tulosta riistaonnettomuusmerkki autoosi tästä.

Lue myös: Hirvieläinten metsästys pienentää kolaririskiä syksyllä – kun olosuhteet liikenteessä ovat huonot

Kommentoi Facebookissa