Riski sairastua syöpään periytyy harvoin – sukutiedoista voi piirtää sukupuun

Periytyvyysneuvonnassa hoitaja piirtää asiakkaan antamista sukutiedoista sukupuun.

Periytyvyysneuvonnassa hoitaja piirtää asiakkaan antamista sukutiedoista sukupuun. (Kuva Fotolia)

Syöpäjärjestöillä on verkosto, joka vastaa kansalaisille syövän periytyvyyttä koskeviin kysymyksiin.

TERVEYS Tällä hetkellä arvioidaan, että noin 10 prosenttiin tavallisista syövistä kuten rinta-, eturauhas- ja paksusuolisyövistä liittyy perinnöllinen alttius. Useimmiten syöpä ei ole perinnöllistä.

Syöpäjärjestöissä annettava syövän periytyvyysneuvonta auttaa niitä ihmisiä, jotka ovat huolissaan siitä, periytyykö heidän suvussaan esiintyvä syöpä. Jokainen, joka on huolissaan, voi ottaa yhteyttä oman alueensa syöpäyhdistyksen toimipisteeseen ja varata ajan maksuttomaan periytyvyysneuvontaan.

Syöpäjärjestöjen toimipisteisiin eri puolella Suomea tulee vuosittain noin 1000 syövän periytyvyyteen liittyvää yhteydenottoa. Valtaosassa tilanteista – yli 80 prosenttia – yhteydenottaja saa tarvitsemansa avun ja huolen lievityksen jo hoitajan neuvonnassa, eikä jatkoselvityksiä tarvita.

Periytyvyysneuvonnassa hoitaja piirtää asiakkaan antamista sukutiedoista sukupuun. Sen ja tarvittavien lisäselvitysten perusteella perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri tai maakunnallisen syöpäyhdistyksen perinnöllisyyteen perehtynyt syöpätautien erikoislääkäri arvioi asiakkaan perinnöllistä riskiä.

Jos epäillään, että kysymyksessä saattaa olla perinnöllinen syöpä, asiakas saa lähetteen oman alueensa perinnöllisyyslääketieteen yksikköön. Siellä arvioidaan tarvittavien geenitestien ja muiden tutkimusten tarve. Pienessä osassa yhteydenottoja jatkoarvioiden jälkeen potilas ohjataan erikoissairaanhoitoon jatkotutkimuksiin.

Syöpäjärjestöt on Suomen suurimpia kansanterveysjärjestöjä, jolla on yli 120 000 jäsentä. Syöpäjärjestöihin kuuluvat Suomen Syöpäyhdistys ry ja sen jäsenjärjestöt, 12 alueellista syöpäyhdistystä, kuusi valtakunnallista potilasjärjestöä, Suomen Syöpärekisteri ja sen osana Joukkotarkastusrekisteri sekä Syöpäsäätiö. Lisätietoa löydät osoitteista:

www.syöpäjärjestöt.fi

www.kaikkisyövästä.fi

www.ilmansyöpää.fi

Kommentoi Facebookissa