Risto Jarva -palkinto Milja Viidan elokuvalle – ”Kaunis, runollinen ja jopa rujo kuvaus”

Arkipäiväinen riistakameran kuvamateriaali muuntui tekijän käsittelyssä omaperäiseksi satumaailmaksi.

Arkipäiväinen riistakameran kuvamateriaali muuntui tekijän käsittelyssä omaperäiseksi satumaailmaksi. (Kuva Eläinsilta U-3033)

Kokeellinen 13-minuuttinen elokuva on kuvattu moottoritien ylittävällä, metsittyneellä riistasillalla.

ELOKUVA Suomen elokuvasäätiön nimittämä tuomaristo on palkinnut Tampereen elokuvajuhlilla Risto Jarva -palkinnolla elokuvan Eläinsilta U-3033, jonka on ohjannut Milja Viita. Kokeellinen 13-minuuttinen elokuva on kuvattu moottoritien ylittävällä, metsittyneellä riistasillalla. Tuomaristo perusteli palkintoa seuraavasti:

”Kaunis, runollinen ja jopa rujo kuvaus siitä, kuinka ihminen valjastaa luonnon tarvitsemaansa käyttöön ja asettaa toiminnallaan eläimet ja kasvikunnan ahtaalle. Arkipäiväinen riistakameran kuvamateriaali muuntuu tekijän käsittelyssä omaperäiseksi satumaailmaksi.”

”Teoksen taidokas äänimaailma tukee hienosti kahta eri rinnakkaistodellisuutta, jossa ihmisten ja eläinten elintilat on rajattu tiukasti eri saarekkeisiin, joko pakotettuihin tai vapaaehtoisiin. Luonnon rauhallinen syklisyys rytmittyy ihmisen luomaan hektisyyteen.”

Milja Viita (s. 1974) on Kuvataideakatemiasta taiteen maisteriksi valmistunut kuva- ja mediataiteilija. Hänen teoksiansa on kuvailtu kokeellisista ja dokumentaarisista elementeistä koostuviksi aikakudelmiksi.

Tämän vuoden Risto Jarva -palkinnon tuomaristoon kuuluivat viime vuonna elokuvastaan Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut palkittu taiteilija Marja Helander, elokuvasäätiön hallituksen jäsen ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton toiminnanjohtaja Karola Baran sekä elokuvasäätiön johdon erityisavustaja Kaisa Nirkkonen. Palkinnon arvo on 10 000 euroa, ja se on Suomen suurin elokuvalle myönnettävä rahapalkinto.

Risto Jarva -palkinto täytti tänä vuonna 40 vuotta, minkä kunniaksi Tampereen elokuvajuhlilla järjestettiin kaksi näytöskokonaisuutta sekä paneelikeskustelu, jossa pohdittiin palkittujen elokuvien historiaa ja palkinnon merkitystä. Risto Jarva -palkinnon ovat urallaan saaneet muun muassa Peter von Bagh, Markku Pölönen, Kaija Juurikkala ja Selma Vilhunen.

Kirkon Mediasäätiön palkinto Tampereen elokuvajuhlilla 2019 on myönnetty ohjaaja Reetta Huhtaselle elokuvasta Aatos ja Amine. Dokumentti on kertomus kahden pienen, eri kulttuuri- ja uskontotaustoista tulevan pojan ystävyydestä pahamaineisessa Molenbeekin kaupunginosassa Brysselissä.

Elokuvassa kerrotaan myös sen tekemisen aikaan osuneista terroristien iskuista Brysseliin. Palkinnon saajan valitsi emerituspäätoimittaja ja -viestintäjohtaja Seppo Simola.

Lue myös: Oscar-gaalassa nousivat esille rotukysymykset ja rasismi – Queen-elokuva keräsi eniten palkintoja

Kommentoi Facebookissa