Konstaapelit saivat 50 vuotta sitten tehtävän, jolta eivät palanneet – Pihtiputaalla ammuttiin kahdeksan surmanluotia

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen korosti puheessaan poliisin työturvallisuuden tärkeyttä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen korosti puheessaan poliisin työturvallisuuden tärkeyttä. (Kuva AOP)

Poliisiylijohtaja toteaa, että poliisin on pystyttävä turvaamaan itsensä, jotta se voi turvata muita.

MUISTOTILAISUUS Poliisin tehtävänä on olla kaikkien aikojen turvaaja kaikille. Poliisi joutuu menemään tilanteisiin, joihin kukaan muu ei mene. Poliisin on toimittava tilanteissa, joissa muut eivät pysty toimimaan.

Näin totesi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen puhuessaan sunnuntaina Pihtiputaan poliisisurmien muistotilaisuudessa Pihtiputaalla. Konstaapelit Veikko Riihimäki, Onni Saastamoinen, Pentti Turpeinen ja Mauno Poikkimäki saivat viisikymmentä vuotta sitten tehtävän, jolta he eivät koskaan palanneet.

Pihtiputaalla ammuttiin kahdeksan surmanluotia. Tapahtuneesta on tehty myös Mikko Niskasen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, joka pohjautuu Pihtiputaalla 7. maaliskuuta 1969 tapahtuneeseen pienviljelijä Tauno Pasasen suorittamaan surmatyöhön.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen korosti puheessaan poliisin työturvallisuuden tärkeyttä, jotta Pihtiputaan kaltaisilta tilanteilta vältyttäisiin. Jotta poliisi voi turvata muita, sen on pystyttävä turvaamaan itsensä.

– Poliisin työturvallisuuden eteen on tehty vuosikymmeniä pitkäjänteistä työtä ja se jatkuu edelleen. Koko organisaation on tuettava yksittäisen poliisin toimintaa parhailla varusteilla, koulutuksella ja johtamisella. Olemme vasta hankkineet hälytystehtäviä hoitaville partioille uusia luotisuojattuja ajoneuvoja, suojavarusteita ja voimankäyttövälineitä. Ennalta estävää työtä, neuvottelutoimintaa ja taktista ensihoitoa on kehitetty koko maan alueella, Kolehmainen totesi puheessaan.

Poliisiylijohtaja Kolehmaisen mukaan suomalaiset pitävät poliisin ylivoimaisesti tärkeimpänä tehtävänä sitä, että poliisi on kiireellisissä tilanteissa paikalla minuuteissa.

– Vakavat väkivallanteot on pystyttävä estämään. Keskeisin tuohon suorituskykyyn vaikuttava tekijä on henkilöstömäärä. Yhteiskunta viime kädessä määrittää voimavarat. Olen toiveikas ja haluan uskoa, että päättäjät haluavat säilyttää suomalaisen poliisin suorituskykyisenä, arvostettuna ja luotettavana vastakin, Kolehmainen totesi.

Muistotilaisuuden Pihtiputaan kirkossa ja seurakuntakeskus Sallilassa järjestivät Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ry yhdessä Poliisihallituksen sekä Pihtiputaan kunnan ja seurakunnan kanssa. Tilaisuuteen liittyi Ilmavoimien ylilento.

Lue myös: Mies löi poliisikoiraa ja uhkaili moottorisahalla poliisipartiota – tekoa tutkittiin murhan yrityksenä

Kommentoi Facebookissa